gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яйцата полезни ли са за мен?

Яйцата полезни ли са за мен?

НевенаНевена
Новак
2256
Варени яйца
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

В света на храненето някои дебати са все още актуални. Такъв е и дебатът за яйцето. Почти 40 години изследователи се опитват да определят дали омлетът, бърканите яйца и варените са здравословни.

Аргументът, както обикновено, се върти около простия фактор, че яйцата имат високо съдържание на мазнини и холестерол. Така че е лесно да се предположи, че премахването на жълтъка или избягване конусмацията на яйца напълно, са част от всяка диета.

Актуалните все още въпроси за яйцата са свързани с това какви са евентуално техните ползи и не вредят ли повече, отколкото да помагат?

В действителност един бърз поглед на най-често срещаните митове показва, че готвенето на яйца, като стандартна част от вашата диета, е едно от най-добрите решения, които можете да направите.

Мит: Яйцата ни правят дебели.

Консумация на яйца

Истина: Яйцата са чудесна храна за загуба на тегло

Може да сте чували, че яденето на яйца ще ви направи дебели, тъй като 60% от калориите на яйцата идват от мазнини. Въпреки това, яденето на мазнини не ви прави пълни и яйцата са храна, контролираща калориите. Яйцата спомагат за засилване на загубата на тегло, а не обратното.

Едно яйце има около 70 калории с отличен баланс от 6 грама протеин и 5 грама мазнини. Комбинацията протеин/мазнини увеличава хормона, който казва на мозъка ви, че сте сити. Протеинът в яйцата кара тялото ви, да освободи от хормона глюкагон, който насърчава организмът да използва съхранените въглехидрати и мазнини.

Мит: Яйцата повишават холестерола

Истина: Яйцата не засягат нивото на холестерола

Ако искате да намалите количеството на холестерол в кръвта, трябва да намалите количеството на холестерола, който консумирате. Ето защо яйцата обикновено са изтъквани като опасни - съдържат около 200 мг холестерол на порция.

Приемът на холестерол всъщност не повишава количеството холестерол в кръвта ви или поне не толкова, колкото си мислите. В действителност само 30% от хората се влияят от значително увеличение в нивата му, след като са следвали режим на хранене с високо съдържание на холестерол.

Пържени яйца

Изследвания показват, че дневната консумация на яйца при здрави индивиди не увеличава риска от коронарна болест на сърцето. Има опити, които потвърждават, че три яйца дневно подобряват добият холестерол без да предизвикват негативни ефекти.

Мит: Трябва да ядем само белтъка

Истина: Насладете се на цялото яйце

Един яйчен белтък съдържа всички протеини - 3.5 грама на яйце, а останалата част от хранителните вещества, белтъчини и мазнини се крият в жълтъка, което означава, че той е най-питателна част на яйцето. Жълтъкът съдържат 240 mg на левцин - аминокиселината, която е отговорна за изграждането на генетична мускулна маса.

Освен нея жълтъкът включва и холин, който е от съществено значение за функцията на клетъчната мембрана.

Мит: Яденето на сурови яйца ви позволява достъп до повече хранителни вещества

Истина: Гответе яйцата, за да осигурите на тялото си всички хранителни вещества

Оксидирането на холестерола в яйцето по време на готвене е минимално и дори намалява, ако готвите яйцето си на ниска температура. Консумирането на сурови яйца се препоръчва, за да се избегне намаляването на количеството лутеин и зеаксантин. Изследвания показват, че варените яйца повишават нивата на лутеин и зеаксантин в кръвта.

И докато само 1 от 10 000 яйца са заразени със салмонела, варенето на яйца ефективно ще унищожи салмонелата и значително ще намали риска от хранителни заболявания, алергии и натравяния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest