gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимствата на билковия чай

Предимствата на билковия чай

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Билков Чай

Билковият чай е отвара от лековити растения. Той е много полезен за здравето и се консумира от древни времена.

Билковият чай е смес от вряща вода със сушени плодове, ядки, листа, цветя, семена, треви, корени или билки. Буквално казано, билков чай е погрешно название, тъй като той не е чай – не е направен от растението чай, а представлява запарка от смес от билки. Запарката е попарване на билките във вода. Растенията пускат много вещества, които имат различни функции. Някои от тях са полезни за хората. Когато билковия чай се вари, точно тези вещества остават във водата.

Кратка история

Билковият чай е консумиран от древните индийци, китайци, египтяни, гърци, римляни и населението в Близкия Изток. В Индия са използвани билкови лекарства. Средновековна Европа използва традиционните познания за билките на гърците и римляните. През последните години билковия чай отново придоби голяма популярност заради своите очевидни ползи за здравето.

Сортове и Предимства

Понастоящем, билките се използват за първична здравна помощ. Тази употреба е по-разпространена в неиндустриализираните страни, където цената на лекарствата е много висока и повечето хора не могат да си позволят да ги купуват. В краткосрочен план и при спешни случаи, фармацевтичните продукти са по-ефикасни от билковите лекарства. Въпреки това в дългосрочен план, билковите лекарства се борят с болестта и доставят много ценни вещества на организма, които фармацевтичните продукти не могат да осигурят.

Съществуват множество разновидности на билков чай, всяка от тях със своя собствена полза. Като цяло, той има успокояващ и релаксиращ ефект, помага при храносмилането, подобрява прочистването на организма, пази сърцето здраво и осигурява енергия, като по този начин осигурява здраве.

Джинджифилът, лайката и жасмина са сред най-популярните билкови чайове. Жасмина има много голям релаксиращ ефект, подпомага храносмилането, понижава холестерола и може да подобри живота на даден човек.

Билков чай с лайка

Лайката е естествено успокоително и подпомага съня, облекчава чувството на тревожност. Джинджифилът подпомага храносмилането, освежава дъха, помага за облекчаване на мускулни болки, гадене, световъртеж и прилошаване при пътуване.

Отделно от най-популярните билки, има други, които също имат благоприятни ефекти. Бряста бори стомашни спазми и други стомашни и чревни проблеми. Хризантемата действа срещу токсините и чернодробните увреждания; освен това намалява телесната температура при треска. Канелата и ментата имат успокояващ ефект. Освен това ментата освежава дъха, прави кожата здрава и дава енергия. Магданозът действа като диуретик (стимулира уринирането) и спомага за нормалното функциониране на бъбреците. Бахар е добро лечение за разстроен стомах и общи настинки.

Малиновите листа са полезно питие за бременни жени. Специалистите смятат, че те могат да намалят продължителността на раждането и да предотвратят евентуален кръвоизлив след него. По-голямата част от търговските марки билков чай са безопасни за консумация по време на бременност. Въпреки това, винаги е по-добре да се консултирате с лекар.

Предпазни мерки

Популярността на нещо не означава, че то няма неблагоприятни ефекти. Когато това популярно нещо е продукт за продажба, производството на фалшиви продукти, както и преувеличените им действия са реална възможност. Ето защо, би било уместно да се отбележи, че някои сортове имат алергични и вредни ефекти, въпреки че повечето са безопасни за консумация.

Лобелията и черния оман са сред най-известните, когато става въпрос за токсичност. Докато първото има ефекти, подобни на никотина, продължителната употреба на второто може да причини увреждане на черния дроб. Поради това консултацията с лекар преди редовната консумация на билков чай винаги е препоръчителна. В САЩ и някои други страни, производителите на билков чай не могат да описват техните ефекти, ако те не са доказани.

В допълнение, много видове билков чай са страхотни на вкус. Всички тези качества ги правят страхотна напитка и те могат да са добър заместител на кофеина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest