Бок чой
Bok ChoyBok Čoj

Бок чой

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Бок чой
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Бок чой е представител на зелевите растения. Произхожда от далечния Изток – Япония, Китай, Индонезия. Бок чой е вид листно зеле, което по размери и външност много прилича на китайско зеле. Спада към семейство Кръстоцветни. Бок чой е известен под много различни наименования, но най-разпространеното е пак чой.

Първоначално култивираните сортове в Китай много трудно се приспособяват към нашия климат. Чрез продължителни селекции и генни опити тези сортове са така развити и пригодени, че вече лесно могат да се отглеждат във всяка една градина.

Отглеждане на бок чой

Бок чой така трябва да се засади, че главната му фаза на развитие не бива да съвпада с най-дългите дни на годината. Това е така, защото при твърде дълго излагане на слънчева светлина растението ще изкласи, цъфне и вкусът ще стане горчив.

Бок чой е чувствителен и на ниски температури. Минималната температура, която може да понесе е 12 градуса. От средата на юли до началото на август бок чой се сади директно на открито.

Засажда се нарядко в редове на разстояние 30-35 см. Възможо е първо да се направи разсад и след това да се засади. Зелето е готово най-късно до 60 дни след засаждането му.

Както и при китайското зеле, така и при бок чой най-важната част е дръжката на листото. Една глава може да достигне до 1.5 кг, но идеалното тегло за бране е между половин и един кг.

Състав на бок чой

Зеле Бок чой

Бок чой е много добър източник на витамини А и С. Зелената му част съдържа фолиева киселина, желязо, калций и фибри. Бок чой е богат на витамин В6, калий, манган. Бок чой е с ниско съдържание на натрий.

Калият в бок чой помага за поддържането на електролитния баланс, витамин К подпомага съсирването на кръвта, калцият укрепва костите и зъбите, а витамин А е необходим за поддържане на здрави зъби, лигавици, кости и меките тъкани.

Избор и съхранение на бок чой

Избирайте бок чой с бели, добре оформени и неопетнени стъбла. Стъблата на това зеле наподобяват на целината, но не са жилави. Избягвайте бок чой с деформирани стъбла и кафяви петна. Това показва лоши условия на отглеждане. Жълтите листа и много малките стъбла говорят за старо растение.

Готвене на бок чой

Бок чой с пиклешко

Бок чой има много по-нежен вкус от китайското зеле. Затова може да се консумира сурово, като обикновен зеленчук. Листата и дръжките му се нарязват надребно и се подправят с обикновени сосове за салата.

Бок чой може да се приготвя като къдравото зеле, но главите се нарязват по-едро и за кратко се задушават в масло. Бок чой е чудесна гарнитура, като за целта само леко се сварява на пара.

Едно от най-честите приложения на бок чой е в супи. Той може да се сервира варен или задушен, нарязан със салата, печен със сьомга. За салати най-подходящи са малките глави бок чой, защото няма да има проблем да се консумират сурови.

Бок чой е основна съставка в много азиатски ястия. Той е безкрайно гъвкав и може да се пече, задушава или да се използва като хрупкаво допълнение към различни салати или основно салата от зеле.

Ако искате да опитате нов зеленчук, богат на витамини и минерали, лесен за приготвяне и сервиране, бок чой е идеален избор.

Ползи от бок чой

Както стана ясно, бок чой съдържа редица важни витамини и минерали, които са необходими за доброто здраве. Той е богато зареден с фибри и в същото време е с ниско съдържание на калории, което го прави идеална храна за консумиране по време на диета. Може да се консумира в големи количества, без да изиграе роля в калорийния прием за деня.

Бок чой е една от новите суперхрани, защото благодарение на своите антиоксиданти нива играе важна роля в борбата със свободните радикали и превенцията на рак. Бок чой не е алерген и не притежава оксалати и пурини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес