Глюкозо-фруктозен сироп
High Fructose Corn SyrupGlukozno-fruktozni sirup
gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Глюкозо-фруктозен сироп

Глюкозо-фруктозен сироп

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516410k
Глюкозо-фруктозен сироп
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Фруктозата представлява монозахарид, който човешкото тяло може да използва за енергия. Наречена е и плодова захар, тъй като основно се съдържа в плодовете. Тя се усвоява два пъти по-бавно от глюкозата и не изисква инсулин, затова може да се консумира и от диабетици. Мускулите не могат да я използват директно и тя се обработва първо от черния дроб.

Основният източник на фруктозата в природата са медът и плодовете. За съжаление в нашето съвремие те съвсем не са главният ѝ източник.

Виж още: Могат ли диабетиците да ядат мед?

Днес, когато храните с рафинирани въглехидрати ни дебнат отвсякъде, фруктозата не постъпва в тялото от природните източници. Не се набавя и от захарта /която е с 50% фруктоза/. Набавя се от т. нар. глюкозо-фруктозен сироп – High fructose corn syrup /HFCS/.

От 80-те години на миналия век в производството на храни и напитки започва извършването на тиха революция. Производителите постепенно започват да заместват захарта в изделията с глюкозо-фруктозен сироп. През 1970 година над 80% от подсладителите, които са консумирани в САЩ, са се падали на захарта.

Употреба на глюкозо-фруктозен сироп

Плодова захар

Глюкозо-фруктозният сироп се добива чрез процес на ензимна хидролиза на царевично нишесте и е много богат на фруктоза. Това е калоричен подсладител, който се използва за засилване сладостта на много напитки и храни.

Понеже той е около 75% по-сладък от захарта, по-евтин и траен, глюкозо-фруктозният сироп се използва в редица храни и напитки. Освен способността на сиропа да увеличава трайността на продуктите, той се смесва много по-лесно с течностите и запазва своята сладост по-добре от захарта.

Съществуват няколко вида сироп, но най-използваните в хранителната промишленост са HFCS 42 и HFCS 55. Първият съдържа около 42% фруктоза и се използва за направата на сладкарски изделия, а вторият е с 55% фруктоза и се използва за направа на безалколни напитки.

Глюкозо-фруктозния сироп спомага покафеняването на печивата, поради което се използва в различни домашни кексове, сладкиши, зърнени бисквити, бисквити и др.

На практика днес глюкозо-фруктозен сироп се съдържа във всички преработени храни и напитки – от кока кола до корнфлейкс и други зърнени закуски, бял хляб, плодови сокове, сладоледи, кейкове, готови супи и редица други.

Вреди от глюкозо-фруктозен сироп

Глюкозно-фруктозен сироп

Трапезната захар е обявена за бяла отрова и консумацията ѝ значително намалява през последните години. За сметка на това, консумацията на фруктоза под формата на глюкозо-фруктозен сироп се е увеличила с над 2.5 пъти. Трябва да се знае, че това е опасно, защото прекалената консумация на фруктоза застрашава значително здравословното състояние.

Малките количества фруктоза, които се консумират ежедневно от мед или плодове няма да навредят на здравето. Проблемът започва, когато ежедневното количество започне да надхвърля 10% от общия калориен прием.

В големи количества глюкозо-фруктозен сироп не само не е диетичен, но е и опасен за здравето. Основната причина е, че за да се използва фруктозата като гориво за мускулите, тя първо трябва да премине за обработка през черния дроб.

Неговите възможности да се справи с тази задача, не са толкова големи и когато фруктозата постъпи в по-големи количества, тя се преработва в мазнини, които повишават нивото на триглицериди в кръвта. Високите нива триглицериди повишават риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми, инсулинова резистентност и диабет.

Прилики и разлики между глюкозо-фруктозния сироп, захар и фруктоза

Разлика в структурата на молекулата на натуралната фруктоза, глюкозо-фруктозния сироп и захарта почти няма. Съществува разлика в количествата, времето за усвояване от организма и съдържанието на други съставки.

Въпреки че глюкозо-фруктозен сироп и захарта съдържат приблизително еднакви количества фруктоза, те не са съвсем еднакви. Фруктозата от сиропа се усвоява много по-бързо. Погрешно е схващането, че глюкозо-фруктозният сироп е по-натурален и безопасен.

Основна разлика между натуралните източници на фруктоза, захарта и глюкозо-фруктозния сироп е, че последните две доставят на организма единствено празни калории. Те не осигуряват минерали, витамини или други ценни съставки – единствено захар.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илиян
Илиян
14.04.2015 13:48
Нищо не споменавате и за това, че в 99% от случаите глюкозо-фруктозният сироп се добива от ГМО-царевица (бързорастяща, устойчива на вредители и природни влияния), което е един от основните фактори той да е толкова евтин. Вредата от ГМО вече се счита научно доказана, за това че предизвиква стомашни заболявания и злокачествени изменения на храносмилателната система и организма като цяло. Като прибавим това към посочените от вас аргументи, изводът е само един: НЕ УПОТРЕБЯВАЙТЕ НИЩО, КОЕТО СЪДЪРЖА ГЛЮКОЗО_ФРУКТОЗЕН СИРОП!!!
20
5