gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зелен чай срещу ставни възпаления

Зелен чай срещу ставни възпаления

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Зелен Чай
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Всеки човек е усещал болки в ставите. Те са пряко свързани с отлагането на соли в ставите и гръбнака, и изискват лечение.

Ревматоидния артрит представлява хронично ставно възпаление. У нас засегнатите от тази болест са около 50 – 60 хил. души. Има тенденция да на наследствена предразположеност към ревматоидния артрит, засягащ по-често жените.

Лечението на ставите е важно за прочистването на организма. Има редица лекарства, както и народни методи как да бъде постигнато то.

Ставни Проблеми

Зеленият чай открай време е известен със своите ползотворни лечебни качества. Веществата в състава му оказват и противовъзпалително действие на съединителната тъкан при болните от ревматоиден артрит. Това са установили учени от Мичиган.

В продължение на 3 години е проведено проучване на изолирани клетки - синовиални фибропласти, взети от ставите на пациенти с ревматоиден артрит при отстраняване на течността от кухината на ставата. Фибропластите, които покриват тъканите около ставата, били отгледани в питателна среда, съдържаща определени количества зелен чай.

Чай

Оказало се, че веществата, влизащи в състава на зеления чай, възпрепятстват образуването на молекули, предизвикващи възпаления и ерозия на костта в ставите. С полученото лекарство тепърва предстои да се провеждат опити, най-напред върху животни.

Една от предпоставките зеленият чай да е толкова полезен, е факта, че за разлика от черния, той не се подлага на ферментация. По този начин всички полезни вещества остават в него. Най-активните му съставки са катехини, танини, алкалоиди, белтъчини, аминокиселини, въглехидрати, микро и макроелементи, пигменти, ефирни масла, витамини В, С, Р, РР, К, каротини и т.н.

Витамин К е особено необходим за профилактика на остеопорозата. От друга страна зеления чай съдържа в пъти повече витамин С, отколкото в най-популярните източници като сока от лимон или в портокал. Катехините от своя страна са активни съединения.

Те участват в обмяната на веществата, в окислително-възстановителните реакции, в регулирането на нивото на захар в кръвта. Катехините, съдържащи се в зеления чай, проявяват Р-витаминна активност. Заедно с витамин С могат да намаляват крехкостта и разрушаването на стените на кръвоносните съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest