gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме джинджифил

Как да съхраняваме джинджифил

Джинджифил на Прах
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

В почти всички магазини за хранителни стоки вече можем да намерим джинджифил. Ароматната подправка трябва да се съхранява правилно, за да даде всички свои качества на ястията, в които ще я използвате.

Къде да го държите зависи от това какъв джинджифил сте си купили – дали пресен или сух. Хубаво е, ако имате избор да си купувате пресен, но в случай, че сте намерили само сух, можете да го съхраните много лесно.

Единственото, което ви е необходимо, е празно стъклено бурканче с капачка – съдът трябва да се затваря много добре. Бурканчето с подправката трябва да държите на тъмно и хладно място. Можете, разбира се да съхранявате сухия джинджифил и в хладилник, в хартиен плик.

Джинджифил

Условието за правилно съхранение е единствено да не поставяте подправката в найлонова торбичка. Това се отнася не само до сухият, но и до пресния джинджифил.

Всъщност колкото по-млад е джинджифилът, толкова по-малко време ще можете да го съхранявате. В сухия вариант подправката може да бъде съхранена доста по-дълго време, ако се държи в подходящ съд и място.

Ако сте си купили пресен джинджифил, ето как можете да го съхраните и дома:

Пресен Джинджифил

- Един от вариантите за съхраняване на пресен джинджифил, е да настържете подправката на едро ренде, след което да оформите топчета. Тях сложете върху тава с предварително разстлана пергаментова хартия и след това сложете тавата на студено.

Когато малките топченца от джинджифил замръзнат, можете да ги съберете и да ги сложите в подходящ буркан с капачка. След това приберете буркана във фризера. Така може да съхраните подправката за поне половин година.

- Следващото предложение е да обелите подправката, след което отново трябва да я настържете на едрото ренде. Поставете го в подходящо бурканче, а отгоре налейте олио – не щадете мазнината, джинджифилът трябва да бъде обилно полят. По този начин подправката можете да съхраните в хладилник.

- Ако сложите пресен джинджифил в хартиен плик, можете да го съхранявате на хладно, в хладилник, за най-много три седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
51
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Gio
Gio
13.08.2013 22:14
Браво, Надя!
Съхранението в хладилник обаче не е нужно - по-скоро помага срещу излагането на директна слънчева светлина.
1
1
Пандора
Пандора
13.08.2013 15:56
Начинът на Надя ми харесва най- много :)
0
1
Надя
Надя
12.08.2013 22:31
Аз съхранявам настърган или нарязан на ситно джинджифил в бурканче с мед и подслаждам с него чай или овесени ядки.Джинджифила придава много пикантен и приятен вкус на меда. Бурканчето за по-сигурно съхранявам в хладилник.
5
1
Ева
Ева
22.01.2014 18:32
Колко време мислите че може да се съхранява по този начин в хладилника?
1
1