Арахидонова киселина
Arachidonic AcidArahidonska Kiselina
gotvach.bg»Статии»Хранителни Добавки»Арахидонова киселина

Арахидонова киселина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Арахидонова киселина

Арахидоновата киселина /Arachidonic acid/ представлява полиненаситена мастна киселина, която се съдържа в състава на фосфолипидите. Това е група от вещества, които са естествена част от клетъчната мембрана и се откриват в големи количества в мускулната, чернодробната и мозъчната тъкан на човека и животните.

Арахидоновата киселина многократно е доказала ползата си по отношение на анаеробния метаболизъм. Тя увеличава пиковата мощност, която е генерирана от мускулите. Това е много характерно при ударното натоварване за кратки интервали от време.

Функции на арахидонова киселина

По своята същност арахидоновата киселина е прекусор на специфични сигнални молекули /ейкозаноиди/, чрез които човешкото тяло регулира възникналите възпалителни процеси.

Регулацията на тези молекули е един от най-сложните биохимични механизми за равновесие в тялото. До голяма степен тя зависи от баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини в приеманата храна.

Освен с поддържането на имунитета, арахидоновата киселина е свързана и с процесите на възстановяване след претоварване, тежък физически труд и дълги тренировки.

Наличието на арахидонова киселина е изключително важен фактор за бързото възстановяване на мускулната тъкан, защото подобрява мембранния транспорт на вещества за бързото хранене на мускулните клетки.

Предполага се, че арахидоновата киселина е регулатор от съществено значение за процесите на локално мускулно нарастване. В мозъчната тъкан тази киселина е една от най-разпространените мастни киселини.

Фитнес

В рамките на мозъчната тъкан арахидонова киселина придава гъвкавост на мембраните на нервната тъкан; участва в поправянето им; спира свободните радикали, които все пак успеят да преминат кръвно-мозъчната бариера.

Избор и съхранение на арахидонова киселина

Арахидоновата киселина е продукт, който се влага самостоятелно в различни формули за хранителни добавки и по-рядко присъства в комбинация с други омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини. За разлика от омега-6, арахидоновата киселина не се среща в заместителите на хранене, протеиновите напитки и обогатените храни.

Ползи от арахидонова киселина

Както стана ясно, основната функция на арахидоновата киселина е да допълва здравословното хранене с цел гарантирането на оптималното функциониране на тялото, заедно с някои други есенциални мастни киселини.

В някои случаи арахидоновата киселина се приема и самостоятелно – в борба с Алцхаймер; при модулиране на имунитета; като силен антиоксидант; в борба с някои ракови заболявания; в борба с маниакално-депресивно разстройство. Арахидоновата киселина има и спортно приложение.

Конкретно в спорта, арахидонова киселина се свързва със следните параметри: увеличаване на издръжливостта; увеличаване на максималната реализирана мощност; увеличаване на максималната сила; намалява нивата на специфичен протеин, който регулира възпалението в тренираните мускули.

Месо

Прием на арахидонова киселина

Провеждани са изследвания с дневни дози от 840 до 2000 мг дневно, за периоди до 50 дни. Обичайната доза е 1000 мг дневно с храна. Потвърдените периоди за безопасен прием са именно 50 дни.

След консумацията на арахидонова киселина с храна, тя прониква в тялото през лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Чрез кръвта и лимфата тя се разнася до останалите тъкани. Веднъж достигнали своята крайна дестинация, молекулите на арахидоновата киселина се включват в активен синтез на ценни вещества.

Вреди от арахидонова киселина

Съществуват редица проведени изследвания, които доказват изключително добрата поносимост на арахидоновата киселина. Тя може да се прилага при бременни, деца, кърмачки и новородени, но под стриктен лекарски надзор.

За съжаление арахидоновата киселина притежава и редица противопоказания. Тя не бива да се приема при редица автоимунни заболявания, както и при заболявания, в чиято симптоматика се включва хронично възпаление – анемия, Алцхаймер, атеросклероза, алергия, артрит, затлъстяване, диабет, сърдечна недостатъчност, инфаркт.

Арахидоновата киселина не бива да се приема и при заболявания на храносмилането, гастрити, язви, фиброза, фибромиалгия, лупус, бъбречна недостатъчност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес