Аргинин
ArginineArginin

Аргинин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Грах с месо

Аргинин представлява ценна аминокиселина, която организмът може да синтезира самостоятелно. Тя съществува в организма в свободно състояние или влиза в състава на редица белтъци.

Аргинин е една от 20-те най-често срещани в природата аминокиселини. За пръв аргининът е изолиран през 1886 година от швейцарския химик Ернст Шулце.

Ползи от аргинин

Аргининът е необходим за изпълнението на редица физиологични процеси. Тези процеси включват секрецията на хормони /най-вече на хормон на растежа/, защитата на имунната система и отстраняването на токсични отпадъци от тялото. Аргининът има добри антиоксидантни свойства, които се изразяват в намаляването на оксидативния стрес.

Аргининът се явява предвестник на азотния оксид /който от своя страна предизвиква разширение на кръвните клетки/, поради което много често се използва за подобряване и заздравяване на сексуалните функции.

Аргининът е необходим на всички възрастови групи. От него най-вече се нуждаят децата и подрастващите, спортистите и хората, които се опитват да отслабнат, както и най-възрастните. За децата той е много важен за развитието и защитата на имунната система.

Аргинин

Хората, които страдат от контузии, също имат полза от аргинина, защото нуждата от него се увеличава при възстановяването от различни телесни повреди.

Аргининът действа съдоразширяващо на кръвоносните съдове, като по този начин увеличава притока на кръв към дадени части на тялото. Той има редица ползи за активно спортуващите лица.

Аргинин укрепва имунната система, позволявайки на спортистите да тренират по-усилено и в същото време да избягват неприятните последици от претоварването.

Някои проучвания твърдят, че аргининът намалява високото кръвно налягане при жени, които страдат от прееклампсия. Той може да се прилага и за лечение на артрити. Основателна причина за това твърдение е, че аргининът е важен компонент в изграждането на колагена, които заедно с еластина изграждат съединителната тъкан.

Друго твърдение е, че аргинин се бори с онкологични заболявания. Това му действие се дължи на предизвиканото от аминокиселината разрастване на тимуса, който произвежда допълнително количество специфични клетки, борещи се с раковите клетки.

Много често аргинин се препоръчва като лечебно средство в борбата срещу чернодробната дисфункция. Той може да се използва и като хранителна добавка при мастна дегенерация на черния дроб и чернодробна цироза.

Много са проучванията, които посочват благотворното действие на аргинина върху организма, запазвайки го млад. Това свойство се дължи на стимулиращото действие на аргинина върху растежния хормон.

Фъстъци

Аргининът спомага за по-дългото запазване на жизнеността и работоспособността. Неслучайно аргининът е познат като аминокиселината на вечната младост.

Аргининът подобрява мозъчната функция. Той подпомага дейността на мозъка и увеличава скоростта на преработка на информацията.

Аргининът намалява телесните мазнини, пречейки на усвояването им от храната. Допълнително участва в разграждането им по време на тренировка.

Източници на аргинин

Основните природни източници на аргинин са диня, грах, спанак, пилешко и свинско месо, пълнозърнестите храни, почти всички видове ядки. Най-голямо количество аргинин има във фъстъците.

Недостиг на аргинин

Симптомите при недостиг на аргинин в тялото включват трудно зарастване на раните, запек, мускулна слабост, мастни натрупвания по черния дроб, косопад, кожни обриви, нарушения в глюкозния толеранс.

Вреди от аргинин

Хората, които страдат от сърдечни проблеми и психически заболявания, трябва да се консултират с лекар преди да започнат да приемат добавки с аргинин. При предозиране с аргинин се наблюдават гадене, диария и отпадналост.

Не е установена универсална дозировка. През първата седмица трябва да се приема малка доза. С течение на времето се открива оптималната индивидуална доза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес