Омега-9 мастни киселини
Omega-9 Fatty AcidsOmega-9 Masne Kiseline
Gotvach.bg»Статии»Хранителни Добавки»Омега-9 мастни киселини

Омега-9 мастни киселини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Зехтин

Омега-9 мастни киселини са важни мастни киселини, които тялото не може да синтезира само и е необходимо да се внасят в организма чрез храната или хранителни добавки. Това е група от 5 ненаситени мазни киселини, като най-важните за човека са две от тях – еруцинова и олеинова киселини.

Общото между всички тези пет мастни киселини, което ги свързва в една група е двойна въглеродна връзка на позиция омега-9 в тяхната молекулярна структура.

Важно е да се отбележи, че омега-9 мастни киселини са есенциални само в известна степен. Те могат да бъдат произведени от омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини.

Основните функции на омега-9 мастни киселини са две. На първо място те участват в състава на клетъчните мембрани, където изместват наситените мастни киселини, за които се знае, че са отговорни за много негативни ефекти.

На второ място омега-9 стимулират клетъчните рецептори за лош холестерол, което води до намаляването на количествата му в кръвта.

Избор и съхранение на омега-9 мастни киселини

Фъстъчено олио

Омега-9 мастни киселини се съдържат в различни комплексни формули от есенциални мастни киселини. Като част от формулата 3-6-9, омега-9 се влагат и в комплексни формули заедно с билкови екстракти, витамини, аминокиселини, минерали.

При подобни формули различните съставки са разделени по групи. Всяка една група от еднократната доза се пие по отделна схема, за да се избегнат определени взаимодействия.

Ползи от омега-9 мастни киселини

Всеки от нас е чувал за здравословните свойства на средиземноморската диета. Това е така, защото богатата на зехтин храна предпазва сърцето, а една от основните съставки на зетхина е олеиновата киселина.

Омега-9 мастни киселини намаляват нивата на лошия холестерол в тялото като по този начин предпазват от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Те намаляват риска от появата на атеросклероза и забавят развитието на вече съществуваща такава.

Омега-9 намаляват инсулиновото съпротивление, с което повишават продуктивността в използването на глюкозата. Подобряват имунните функции и имат ясно изразено въздействие в борбата с някои видове рак.

Не на последно място омега-9 мастни киселини подпомагат синтеза на миелин. Миелинът представлява вещество, което покрива онези участъци на нервните клетки, които предават информацията.

Авокадо

Допустими дози омега-9 мастни киселини

В хранителните добавки с омега-9 се влага предимно олеиновата киселина, поради предпазващия ефект, който оказва върху сърцето. Тя съставя между 50 и 80% от масата на зехтина, поради което няма широко утвърдена граница за безопасен прием.

Препоръчителната дневна доза омега-9 за хора, които не употребяват зехтин, е минимум 3 г дневно.

Успоредният прием на омега-9 мастни киселини с антиоксиданти взаимно намалява ефективността на тези добавки. Между отделните добавки трябва да се направи интервал от няколко часа. Омега-9 мастни киселини трябва да се приемат с храна.

Източници на омега-9 мастни киселини

Стана ясно, че олеиновата киселина е с по-голямо значение за здравето. Отличен източник на тази киселина е зехтинът. Маслата от рапица и гроздове семе също са много богати на омега-9.

Други начини да си набавите ценните киселини са сусамовото олио, авокадо, макадамия, бадеми и фъстъци. Освен тези продукти, омега-9 мастни киселини се съдържат и в свинското и пилешкото месо. Омега-9 могат да се набавят и чрез добавки.

Вреди от омега-9 мастни киселини

Кърмачетата не бива да приемат източници на една от омега-9 мастните киселини – еруциновата. Това е така, защото те все още не притежават механизъм за нейното усвояване. При възрастните хора не са наблюдавани значителни странични ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес