gotvach.bg»Статии»Билки»Гомфрена

Гомфрена

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Гомфрена
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-20%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
128.00 лв.
Виж ››

Гомфрена /Gomphrena/ е красиво растение, което произхожда от тропическите части на Америка. Може да се срещне на височина от 1 до 1300 метра над морското равнище.

Гомфрена е едно от най-изящните цветове в градината. Принадлежи към семейство Щирове и дори е братовчедка на целозията и декоративния щир. Родът на гомфрената е много голям, като включва около 90 вида.

Това са тревисти растения, които имат силно разклонени стъбла, срещуположно наредени листа и топчести гъсти съцветия. Под всяко едно съцветие се намират две малки листчета.

Видове гомфрена

От целия род на гомфрена най-разпространена е кълбовидната гомфрена. Тя образува туфа от стъбла с височина 30-40 см.

Цветовете на основния вид са оцветени във виолетова, но съществуват и редица сортове с бяла, розова и пурпурна окраска. Цветовете са събрани в главести съцветия с диаметър около 3-4 см, разположени по върховете на стъблата и разклоненията.

Подобна на кълбовидната е пълзящата гомфрена. При нея обаче стеблата не са изправени, а се разстилат върху почвата в различни посоки и могат да покрият площ до 1 кв. м. Ако не намерят опора увисват, което ги прави изключително подходящи за украса на висящи кошници.

Гомфрената на Хааге образува малко компактно храстче, което достига височина до 30 см. Листата ѝ са удължени, а съцветията са по-едри от тези на останалите видове и са блестящо оранжеви на цвят.

Розовата карфица е друг много популярен вид гомфрена. Има яркорозово оцветяване, който се използва редовно от флористите за композиции от сухи цветя.

Отглеждане на гомфрена

Семената на гомфрена се засяват през месеците април-май на желаното място. След поникването им трябва да се проредят като между отделните растения се оставя разстояния от 25 см, а при ниските сортове се оставя 15 см.

Растение Гомфрена

Както всички тропически растения, така и гомфрена се нуждае от много светлина и топлина. Подхождат ѝ открити слънчеви места, където да бъде огрявана през целия ден. Почвата трябва да бъде хранителна и рохкава, но не твърде богата.

Обилното наторяване ще допринесе за развитието на богата стъблена и листна маса, но в крайна сметка затруднява цъфтежа. Гомфрена се полива умерено.

Освен за стайна и градинска украса гомфрената се използва и за сух цвят. Цветовете се отрязват, когато са достигнали своя максимален размер, но не са покафенели в основа си.

Отрязването им спомага за бързото израстване на нови цветоноси от пазвата на листата и цъфтежът се удължава. Сушенето на цветовете става, като няколко стръка се връзват на китка и се окачват в затъмнено сухо и проветриво помещение.

Определено гомфрената е един подходящ избор за градинско или стайно растение. Отглежда се лесно, има изключително красиви цветове, а на всичкото отгоре сушените ѝ цветове носят редица ползи за здравето.

Ползи от гомфрена

Гомфрената влияе благоприятно върху зрението, черния и белите дробове. Спомага за облекчаване на кашлицата и при бронхиална астма. Помага при неравномерно или затруднено дишане.

20 г сушени цветове от топчеста гомфрена се смесват с 80 г зелен чай. За да се направи един чай са необходими около 5-8 г от получената смес, които се запаряват в съд 300 мл топла вода за 5-10 минути. След изпивана същата смес може да се запари още поне два пъти. Чаят може да се пие 2-3 пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
52
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати