gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да обезсолим маслини

Как да обезсолим маслини

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Маслини
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Солта е неизменен продукт за българите. На всяка трапеза непременно присъства солницата. Много от нас имат навика да посегнат към нея още преди да са опитали ястието. Както знаем обаче прекомерната употреба на сол води до редица проблеми и заболявания. Поради това трябва да ограничим приемът и от всеки един източник.

Препоръките за бедно на сол хранене имат слаби изгледи за успех, докато се отказваме само и единствено от "видимата" готварска сол. По този начин се пропуска най-важният източник - промишлено произведените и готовите хранителни продукти.

Всъщност само минимална част от консумираното количество готварска сол идва от солница, докато 80 % от дневно приеманата сол се намира "скрита" в готовите хранителни продукти.

Обезсолени Маслини

Маслините са носители на големи количества сол. Те са част от групата на храните, съдържащи изключително голямо количество от подправката, но така любима на българина. А обезсоляването е лесен и практичен начин не само да не се отказваме от тях, а и заедно с това да не увеличим значително консумацията на сол. За обезсоляването на маслините има един универсален варианта.

За да не станат сухи обезсолените маслини, те се надупчват с вилица на 2-3 места. Слагат се в съд и се заливат с вряла вода. Оставят се да престоят една нощ и са готови.

Някои хора предпочитат след този процес да съхраняват маслините в буркан или съд с капаче, пълен с вода, в хладилника.

Марината за Маслини

Ако маслините са с високо съдържание на натрий и са прекалено солени, след обезсоляването се заливат със зехтин или олио и така се съхраняват в хладилника.

Олиото и зехтина от маслините може да се използва многократно след това, за следващите дози. Освен това, мазнината се овкусява прекрасно от маслините и може да се използва за салати.

За доброто съхранение на маслините може да се приготви и марина, позволяваща тяхното консумиране в продължение на месеци.

Марината за маслини

Продукти: 1 буркан маслини (250 гр), 1 с.л сух босилек, 2 с.л ябълков оцет, 4 с.л зехтин.

След процеса на обезсоляване маслините се изцеждат от течността. В съда, в който ще се съхраняват, се изсипват последователно босилекът, оцетът и зехтинът. Капачката се поставя и се завинтва здраво.

Разклаща се енергично около 20 секунди, докато босилекът покрие всичко, а оцетът и зехтинът се смесят добре. Маслините се съхраняват в марината до пълно изяждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest