gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изпечем лешници

Как да си изпечем лешници

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Лешници
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Различните видове ядки изискват различен начин на печене и консумация. Лешниците са изключително вкусни и полезни ядки, които обаче са сравнително скъпи готови, изпечени. Поради това можете да си ги приготвите сами у дома.

Всъщност лешниците, както и повечето ядки, са най-полезни в сурово състояние. По този начин освен мазнини и калории те носят на организма и ползотворните си витамини и минерали.

Първото, което трябва да направите, когато сте решили да печете лешници, е да се отървете от техните черупки. Въпрос на личен избор е с какво ще ги начупите, в зависимост от това с какъв инструмент разполагате.

Цели лешници

Когато изчистите лешниците, ще забележите тъничките им кафяви ципи. Не се тревожете – след изпичане тази тънка кожичка сама ще падне. А дори и да не се отдели, не се притеснявайте – тя по никакъв начин не е опасна за здравето. Единствено може да придаде лек горчив привкус.

Ако все пак желаете да премахнете нежеланите ципи, то се налага да бланширате лешниците преди печенето. Те се поставят във вряща вода с разтворени 2-3 с.л. сода бикарбонат за няколко минути. След това лешниците се изплакват под течаща вода, най-добре в гевгир. Така люспата пада само с леко потъркване.

Лешниците се пекът по идентичен начин с фъстъците. Навлажняват се, посоляват се по желание и се пекът на около 150 градуса. Нужно е периодично разбъркване.

Сурови лешници

Ядките се навлажняват, за да може солта да полепне по-добре по тях. По желание водата може да се замени с белтък – по този начин стават по-хрупкави.

Лешниците могат да се приготвят и в микровълнова. Измиват се, подсушават се леко, поръсват се със сол по желание и се пъхат в нея. Други предпочитат да ги сложат направо необелени и без сол.

Ядките, независимо какви са, са доста нежни и се припичат много бързо. Нужни са им средно 10-12 мин. Добре е да не се оставят без надзор, за да не изгорят.

След като са готови, лешниците се разстилат върху вестник и отгоре отново се покриват с такъв. Вестниците ще оберат ненужната влага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest