gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фъстъци срещу диабет

Фъстъци срещу диабет

Фъстъци срещу диабет
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Фъстъците имат нисък гликемичен индекс - само 13, което ги прави подходяща храна за диета при хора, страдащи от диабет.

Продуктите, известни с ниския си гликемичен индекс, не предизвикат скок на кръвната захар, което помага на диабетично болните да поддържат нейните нормални стойности. Фъстъците притежават голямо разнообразие от полезни вещества за организма.

На хората с диабет им се налага да не пропускат първото хранене, за да запазят нивото на кръвната захар стабилно, но изборът на закуска е от решаващо значение. Фъстъците са добро "попадение" за диабетиците, особено като биват сравнени с продукти, имащи по-висока стойност в гликемичния индекс.

Едно частично проучване, публикувано в издание от 2009-та на "Скандинавски журнал по клинични и лабораторни изследвания", показва, че включването на фъстъци в диетата не води до скок в нивото на инсулина или до покачване на теглото, както такъв ефект предизвиква похапването на сладки изделия.

Американската диабетна асоциация обаче препоръчва да се осъществява стриктен контрол при консумацията на прекомерно количество фъстъци.

Фъстъчено масло

Тя също така отбелязва на страницата на официалния си уебсайт, че хората, страдащи от диабет, са изложени на значително по-висок риск от развитието и усложняването на сърдечно-съдови заболявания в сравнение със здравите американци.

Консумирането на фъстъци може да помогне тази опасност да се смекчи и избегне. Изследване, включено в броя за септември 2008-ма на "Журнал на храненето", е проследило живота на доброволци с диагностициран диабет тип 2.

Резултатите от него установяват, че тези участници в проучването, които имали по-ниско след хранене гликемично ниво, похапвали вкусните ядки, намазани на хляб, под формата на сандвич с фъстъчено масло. Изследователите посочват, че фъстъците повлияли благотворно и имали оздравителен ефект при сърдечно-съдовите заболявания.

Фъстъците са богати на фитоалексини. Те представляват чудодейни съединения, които имат антиоксидантни и антимикробни свойства.

Сурови фъстъци

Фитоалексините са мощно въоръжение в борбата и овладяването на нормалните стойности на захарта при страдащи от диабет. Наличните доказателства на това твърдение намираме в изданието на списание "Фармакология" от 2006- та. То предоставя информация за проведено проучване относно възможното подобрение при невропатия, причинена от развитието на диабет при лабораторни отглеждани гризачи.

Било установено, че състоянието на плъховете се подобрило при консумация на повече фитоалексини. Тези съединения също така могат да защитят бъбреците при диабетично болни мишки.

Консумирайки само 30 грама фъстъци, можем да снабдим организма си с 1.9 мг витамин E, който оказва благотворна полза на хората, изложени на риск от развитието на диабет.

Изследване, публикувано през септември 2004-та в издание на "Грижа за диабета", проследило 80 участници с наднормено тегло в рамките на период от шест месеца. След това било установено, че всички имали забавяне на появата на диабет тип 2 при консумацията на витамин Е всеки ден.

Добавянето на фъстъци към здравословната диета ще ни помогне да получим букет от полезни вещества и може да се окаже ползотворно при превенцията на диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest