gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Приготвяне на млека от ядки и семена

Приготвяне на млека от ядки и семена

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Прясно мляко
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Все по-разпространено става мнението, че продуктите от краве мляко са изключителни алергени, не се понасят добре от нито един човешки организъм и не трябва изобщо да присъстват в менюто ни.

По-оптимистично стои въпросът с овчето и биволското мляко, но все пак и те трябва да се консумират възможно най-рядко. Поради това в магазините все по-често се наблюдава наличието на млека от ядки и семена.

Това обаче означава, че те също са претърпели някаква топлинна обработка или пастьоризиране, което автоматично отнема от хранителните им стойности. Всяка подобна топлинна обработка отнема голяма част от витамините и минералите. Поради това е добре подобно производство да се извършва у дома.

Шампиони в производството на полезни млека от ядки са испанците. Те са се научили да извличат мляко от плодовете на земен бадем. Той се отглежда главно в средиземноморските страни и се смята за храната на бъдещето.

Прясно мляко

Полученото от него мляко има лечебни свойства и се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. Технологията на производства е изключително лесна за изпълнение. Пресни клубени на земен бадем се натрошават и се заливат с топла преварена вода, в съотношение 1:4 - една част от клубени и четири части вода.

Ако клубените са сухи, те предварително се накисват в топла преварена вода, а за да се натрошат - се минават през месомелачка. Оставят се да престоят една нощ, след което се филтрират.

Мляко

Едновременно се претриват през сито и им се добавя захар на вкус. Преди употреба се охлажда и така се получава една от традиционните испански напитки.

Всеки от нас също може да си направи домашно мляко от ядки и семена. То може да е от бадеми, слънчоглед, чия, сусам и зрял кокос. Млякото от коноп също е много полезно, но не се съхранява за дълго.

Принципа на производство е един и същ. Ядките или семената, от които сте избрали да приготвяте млякото, се накисват за около 8 часа. След като преседят, се отцеждат и се изплакват с чиста вода.

Мляко от ядки и плодове

Слагат се в блендера с достатъчно количество вода - колкото да покрие семената или ядките плюс още толкова. Количеството на добавената вода може да варира. Колкото по-малко вода има, толкова по-рядък ще е полученият продукт.

Някои млека имат нужда от прецеждане през тензух или торбичка за мляко, ако блендерът не разполага с наноцедка.

Ако искате вашето мляко да придобие по-сладък вкус, то можете да му добавите 2-3 сушени плодчета по избор, фурми например, или няколко лъжици лукума или агаве, мед, ксилитол и т.н.

Вече готовото мляко може да се консумира веднага, както и да се използва за направата на “млечни” шейкове с плодове. А защо не и за вашите сосове, сладкиши, палачинки.

Единствената специфика е при производството на мляко от конопени семена. За целта се използват цели конопени семена. Те се накисват за около 8 часа.

Полученото конопено мляко трябва да бъде прецедено. За разлика от повечето млека обаче, конопеното мляко трябва да се консумира веднага или да се замрази.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Супер Иван
Супер Иван
14.01.2016 18:37
По време на пости, а и не само, правя често ядково мляко. Най-ми харесва от сурово кашу. Става страхотен веган чеснов сос с него, като така замествам прясното мляко.
0
0
Кристал
Кристал
01.11.2014 17:55
"Колкото по-малко вода има, толкова по-рядък ще е полученият продукт." ?! Няма ли да стане по-гъст?
5
0