Алкалоиди

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Картофи

Алкалоидите представляват природни азотсъдържащи вещества, които имат физиологично въздействие върху нервната система на хората.

Алкалоидите обикновено са производни на аминокиселините. Известни са няколко хиляди алкалоида, като някои от тях са силни отрови. По-голямата част от алкалоидите имат силно горчив вкус.

Алкалоидите са първите вещества с растителен произход, в които е бил намерен азот. Преди това се е смятало, че този елемент се среща само в органични вещества от животински произход. Алкалоидите се произвеждат от самите растения, за да се защитят от различни инсекти.

Някои алкалоиди са силно отровни, но в малки количества притежават свойствата на лекарства.

Видове алкалоиди

Основно алкалоидите се разделят на 4 големи групи:

Тропинови алкалоиди – притежават силно наркотично действие;

Патладжани

Стероидни алкалоиди – това са соланин, пиперин, томатин, капсаицин. Те се съдържат в едни от най-консумираните зеленчуци;

Пиролизинови алкалоиди – действат като лекарствени средства;

Индолови алкалоиди – също действат като лекарствени средства.

От хранителна гледна точка стероидните алкалоиди имат най-голямо значение.

Източници на алкалоиди

Някои от най-вкусните зеленчуци, които включваме в менюто си всеки ден са основните източници на алкалоиди. Това са картофи, домати, чушки и патладжани.

Съдържанието на соланин в мг на 100 г зеленчук е както следва – картофи 2-13 мг; патладжани 6-11.33 мг; чушки 7.7 -9.2 мг. Картофите, доматите, патладжаните, сладките и лютите чушки съдържат алкалоиди, които влияят на нервно-мускулните функции и храносмилането.

Домати

Те могат да окажат и неприятни ефекти върху ставите. За щастие, съдържанието на алкалоиди в тези продукти е много малко, ежедневната им консумация не може да окаже негативно влияние върху организма.

При подлагане на термична обработка, нивата на алкалоидите в тези зеленчуци намалява с 40-50%.

Соланинът представлява глюкоалкалоид, съдържащ се в покълнали картофи или такива, които са престояли на слънце. Той може да причини сериозни натравяния, затова най-сигурно е такива картофи да се изхвърлят. Горчивият вкус на картофите показва сериозно наличие на алкалоиди в тях.

Пиперинът е друг алкалоидът, който придава пикантния вкус на чушките. Той увеличава благотворното действие на ресвератола, стимулира термогенезата и в малка степен засилва метаболизма на човека. В по-високи дози може да причини малки язвички по стомаха.

Люти Чушки

Никотинът е следващият алкалоид, който заслужава специално внимание. Във високи концентрации той се съдържа в тютюна, а малки количества се открива в доматите и патладжаните.

Съдържанието му в тези зеленчуци е наистина минимално, но при хора с непоносимост към никотина, могат да се наблюдават странични ефекти.

Вреди от алкалоиди

Смята се, че по-гореизброените алкалоиди в зеленчуците могат да действат увреждащо на ставите, но все още няма категорични доказателства за това твърдение. Съществуват проучвания, според които тези алкалоиди извличат калция от костите и го пренасочват към отлагане в меките тъкани.

В резултат на тези данни, изследователите препоръчват елиминирането на картофи, домати, патладжани и чушки от хора с остеоартрит, ревматоиден артрит и други ставни проблеми.

Ако страдате от ставни проблеми изключете тези зеленчуци за 2-3 седмици от своето меню. Подобно ограничение може да даде отговор дали тези продукти влияят негативно върху ставите.

Тъй като картофите са най-рискови по отношение на алкалоидите заради съдържащия се соланин в тях, бъдете особено внимателни с тяхното съхранение.

Ако трябва да ги съхранявате по-дълго, оставете ги в тъмно и прохладно помещение; измивайте ги много добре преди готвене; изрязвайте старателно покълналите места, а най-добре хвърлете целия картоф. Ако вече сготвеният картоф има горчив вкус, не го яжте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати