Лупина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Лупина
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Лупина /Lupinus sp./ представлява голям род, който включва в себе си повече от 300 вида многогодишни растения, повечето от които са диворастящи.

Лупина принадлежи към семейство Бобови, а родината на рода вероятно е Средиземноморието. Култивира се в Европа, Африка, САЩ и Австралия, като последната се явява водещ световен производител на растението.

Лупината се е използва повече от 4000 години за фураж на животни, но и като зелена тор, защото има способност да подобрява почвата, на която расте. От 19 век насам лупината се използва като декоративно растение и като храна за хора.

Лупината достига височина до 2 метра, а листата са характерно сиви. Цветовете ѝ приличат на тези на граха и са оцветени в лилаво, жълто, розово, бяло и оранжево. Плодът на растението е шушулка, която има няколко семенца. Тези семена са подобни на бобчета и са много богати на мазнини и протеини.

Състав на лупина

Растение лупина

В семената на лупина се съдържат голямо количество алкалоиди, сред които лупанин, анагирин, спартеин. В растението има между 32-38% белтъчини и голямо количество аминокиселини.

Отглеждане на лупина

Лупината може да се размножи чрез семена и разделяне на туфите, но вторият начин е по-несигурен. Най-добре е да се използват семена за размножаване на лупината.

Семената на лупината могат да засеят през пролетта, но есенното засяване дава по-добри резултати. За целта трябва да се избере ден, в който температурата на въздуха надвишава 15 градуса.

Семената се засяват на разстояние 30 см едно от друго. Избира се сенчесто или полусенчесто място, което е защитено от вятъра. Семената на лупината имат твърда обвивка и поникват доста бавно, затова се изисква търпение.

Лупината не се нуждае от специално подхранване, но трябва да се пази от плевели и гъбички по корените, които могат да предизвикат загниване. Лупината харесва по-умерени температура и песъчливи почви.

За да се съхрани декоративността на растението и да се удължи животът му, трябва да се подрязва, за да се развият страничните му корени. Растенията, които са над 4 години се подменят, защото цъфтежът им рязко намалява.

Готвене на лупина

Лозови сарми с лупина

На първо място, трябва да се знае, че бобчетата на лупина се изваряват няколко пъти и водата се сменя, докато горчилката изчезне. В някои места на България наричат лупината боб-леща, защото може да се готви и като двете.

Брашното от лупина има много добра емулгираща способност. Поради тази причина то спокойно може да замести яйцето в приготвянето на сладкиши и сосове.

Ползи от лупина

След дълги години на проучвания синята лупина се превръща в източник на важни белтъчни в хранителната индустрия и дори може да измести соята от част от пазарите, твърдят немски експерти. Твърди се, че с това растение може да заместят животинските мазнини като мляко, месо, яйца, масло.

Боб лупина

Бялата лупина също има много високи хранителни свойства. Според някои изследвания семената на бялата лупина са полезни в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

Екстрактът от семена на бяла лупина в комбинация с масло от слънчогледови масла стимулира синтеза на колаген. Достатъчното количество колаген в тялото е най-важната предпоставка за наличие на еластична, млада и гладка кожа.

Употребата на кремове, които съдържат бяла лупина, помага за стягането на лицевия контур и видимото подмладяване на кожата.

Вреди от лупина

Лупината може да предизвика признаци на отравяне, които се изразяват в замайване и некоординирани движения. Това се дължи на високото количество алкалоиди, които могат да предизвикат отравяне при тревопасните животни и хората. При дребните тревопасни като кози и овце може да се стигне и до смърт.

При хората отравянето може да получи при консумация на семена от лупина, които не са термично обработени според указанията – неколкократното изваряване на семената със смяна на водата, докато се премахне горчивината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
rosenil
rosenil
08.10.2022 09:57
Преди години бях в Ливан и местните я приготвяха по един интересен начин.Но не си спомням точно.Киснеха я в студена вода известно време, после я варяха,посоляваха и я носеха в торбички на работа.И я чоплеха както ние чоплим семки.Някой ако знае как точно,ще се радвам,ако сподели,че аз забравих точно как беше.Поздрави на всички!
0
0
elaSt
elaSt
23.08.2014 18:06
Продава се брашно от сладка лупина, което може да се консумира и без термична обработка. Как е възможно това, щом е толкова важно зърната да се изваряват многократно?
9
0