Как да си изсушим грозде
How to Dry Grapes
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изсушим грозде

Как да си изсушим грозде

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Стафиди
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

Получаването на хубаво сушено грозде зависи от големината на самото грозде, неговата захарност, начина на сушене. При сушенето гроздето губи голяма част вода и се запазва почти цялата захар в него.

Затова сортовете грозде, които имат високо съдържание на захар по отношение на останалите, съдържат па-малко влага и при сушене имат по-малка загуба на тегло.

За да се получи по-голямо количество, е желателно поне седмица преди обирането на гроздето предназначено за сушене, да се спре поливането му, така ще се намали значително съдържанието на влага в него.

Грозде

За сушене са подходящи сортовете грозде, които нямат семки, независимо дали зърната са бели, червени или черни.

Гроздето може да се суши по няколко начина. Най-старият известен начин е гроздето да се изложи на слънце. Този начин не изисква някаква сложна предварителна подготовка на гроздето.

След като се измие, гроздето се отстраняват ударените или загнили зърна. Ако гроздовете са големи, се разделят на по-малки, за да могат да съхнат добре.

Нареждат се върху вестници и се оставят на място, където слънчевата светлина ще ги огрява в по-голямата част на деня. През два дни гроздовете се преобръщат, за да съхнат равномерно.

Сушено грозде

Гроздето може и предварително да се обработи, като се пусне във врящ разтвор от вода и малко захар – на 10 литра вода 300 грама захар.

Гроздовете се потапят във врящия разтвор, изваждат се веднага и се промиват със студена вода. Нареждат се за сушене и на всеки 2 дни се преобръщат, докато се изсушат напълно.

С цел запазване на ценните вещества в гроздето, при този вид обработка гроздовете може и да не се промиват със студена вода.

Ципата на гроздето се покрива с цепнатини и това ускорява процеса на сушене, като така се съкращава почти 3 пъти времето необходимото за това.

Готовото сушено грозде може да познаем, като го притиснем с пръсти и от него не излиза влага. В този вид то може да се съхранява дълго време и да запази качествата си.

Така цяла зима ще се радвате на вкусен и здравословен десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Меца
Меца
10.08.2015 10:48
Благодаря Сърдечно - ще се опитам да приложа на практика
1
0