gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим доматен сок

Как да си направим доматен сок

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Доматен Сок

Един от начините да си запазим домати за зимата е да си направим доматен сок в домашни условия. Това е и възможност да си осигурим качествена и вкусна добавка към месни ястия, супи и сосове.

Доматеният сок ще ни осигури витамини от групите С, В, Р и К, провитамин А и микроелементите желязо, калций, калий, магнезий, натрий и фосфор.

Най-добрият доматен сок се получава, като се извлича не през сокоизтисквачка, а се приготвя по начини, които позволяват получаването на гъст еднороден сок с високо месесто съдържание.

За получаването на по-сладникав сок се използват месести презрели домати, а от по-дребните сокът става по-кисел и е подходящ за сосове, пълнени чушки, сарми и супи.

Сок от домати

За да се приготви вкусен и качествен сок от домати, те се измиват, нарязват се на парчета и се слагат в дълбока тенджера. Слагат се на бавен огън, без да се добавя вода, защото от топлината те ще пуснат сока си.

Разбъркват се от време на време, за да не загори. Доматите трябва да се разварят до степен да може да се претъркат през сито или гевгир.

При дългото варене в доматения сок се увеличава количеството на полезните вещества, вместо да намалее, както се получава при повечето зеленчуци, които се подлагат на топлинна обработка.

Времето на варене зависи от зрелостта на доматите, но след като кипнат, им трябва поне един час. Колкото са по-разварени доматите, толкова по-вкусен и гъст ще е сокът.

Домати

При претъркването се получава гъст като пюре сок, който е много ароматен. Сокът след това се кипва, като му се маха пяната. След това се излива в предварително стерилизирани буркани и се затваря.

Може да се приготви и доматен сок, без да се варят доматите предварително. Пресните зеленчуци се смилат в мелачка и задължително се добавя сол. Можете да добавите нарязан на ситно магданоз и малко черен пипер.

Доматеният сок се налива в буркани. За да се запази по-дълго време, може да се покрие със слой олио или да се стерилизира. Времето за стерилизация е 20-30 минути за еднолитрови буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest