Сортове картофи за пържене
Vrste krompira za prženjeСорта картофеля для жарки
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сортове картофи за пържене

Сортове картофи за пържене

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пържени картофи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Почти всички сортове картофи у нас са подходящи за пържене.

Като най-подходящ сред тях се счита сортът Фонтане. Въпреки това този средно ранен до късен сорт все още е недооценен от производителите у нас.

Засега се радва на ограничено разпространение. Плодовете му имат жълта кожица и светло жълто до жълто месо, овално-продълговата форма със средно изразени вдлъбнатини на очите.

Изключително вкусен сорт с високи съдържания на сухо вещество, Фонтане е подходящ както за пържени картофи, така и за пресния пазар. Добър е и за съхранение, и зимно-пролетна консумация.

Сортове картофи

Универсалния сорт картофи у нас е Санте. Той е най-широко разпространеният и масово използван. Има добри вкусови качества, подходящ е за преработка и за всякакви кухненски цели – от пържене до варене, печене и др.

Сортът Санте е добре познат на производителите от почти всички райони на страната. Плодовете му притежават светложълто месо и светла кожица, средно едри са, овално-закръглени, леко удължени и малко сплеснати, с жълто месо. Този сорт е приет за стандарт в държавното сортоизпитване за групата на средно-ранните сортове.

Пържени картофки

Друг типично кухненски сорт у нас е Алмера. Той е сравнително по-нов, но вече добре познат, средно ранен сорт. Плодовете са със светла кожица и с много добър външен вид. Този сорт е подходящ е за отглеждане при условията на различните райони както по отношение на почвения тип, така и по отношение на надморската височина. Изключително високодобивен е.

Агрия е друг сорт, също често използван за пържене. Той е добре познат у нас, най-вече във всички полубалкански и балкански райони. Приет е за стандарт в държавното сортоизпитване в България, този път в групата на средно късните и късните сортове.

Притежава едри, овално-продълговати, гладки с жълта кожица и наситено жълто месо клубени плодове. Добре съхраняем е.

Други популярни сортове у нас, подходящи за преминаване през процеса пържене, са Рая, Пикасо и Маркиз. Тези сортове са средно късни и изискват висок агрофон, за висок добив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest