Как да съхраняваме хляб
How to Store Bread
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме хляб

Как да съхраняваме хляб

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Хляб

Едно от най-важните неща за храната на поколенията – хлябът, е начинът на съхранение. Независимо дали го печете сами, взимате го от старата пекарна или от рафта в магазина, е важно да знаете как да го съхранявате, когато се приберете вкъщи, за да се запази свеж за по-дълго.

За да запазите хляба свеж и вкусен, е нужно да го запазите от контакта с въздуха. Не го прибирайте в найлонова торбичка или пликче. Направите ли го, влагата от вътрешността на хляба ще премине в коричката и тя ще омекне, докато вътрешността ще се втвърди.

Хлябът трябва да се съхранява на сухо и хладно място, както и да няма контакт със слънчевата светлина. Добре е да се използва кутия за хляб. Освен това, изключително добра идея е да държите хляба в оригиналната му опаковка, особено ако е хартиена.

Печен Хляб

Ако ли пък случайно не разполагате с подобна кутия, можете да използвате фурната, която е своеобразна кутия за хляб.

Ако ли когато го купувате или го вадите от фурната, хлябът е още топъл, то го оставете непокрит, докато се охлади. През това време не го покривайте, тъй като ще се задейства процес на кондензация и той ще се намокри.

Съхраняване на Хляб

Най-лошото място, на което можете да съхранявате хлябът, е хладилникът. Това ще ускори процеса на разваляне. Освен това, в хладилника хлябът изсъхва и се втвърдява.

За сметка на неблагоприятното съхраняване на хляба в хладилника, той спокойно може да се замрази. Опакова се в алуминиево или прозрачно фолио и се прибира във фризера или камерата. Съхранен по този начин, той може да издържи до няколко месеца.

Когато решите да го консумирате, той се размразява или, както правят доста американци, просто се отрязва филийка и се слага в тостера.

Доста по-непопулярен метод е замразяването на цял хляб, след което (когато ви е нужен), го вадите от камерата и го слагате в загрята на 180-190 С фурна. Там, той се изпича повторно, за около 35-40 минути.

Когато става въпрос за съхранение на хляб, трябва да имате в предвид, че различните видове хляб имат различна трайност - от 2 дни до седмица. Взимайте на предвид и времето, което продукта е прекарал в магазина. Винаги поглеждайте срока на годност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest