gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на грозде

Съхранение на грозде

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Грозде
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Напълно е възможно да съхраните вкусното и полезно грозде в домашни условия. За това има няколко начина.

Изберете стая или помещение на приземния етаж или в избата. То трябва да е добре уплътнено, с малко остъклена площ. Добре е прозорецът да е не по-голям от 30/40 см. Избраното помещение се дезинфекцира с варено мляко и се опушва със сяра 3-4 g/m3.

Най-добре би било да се изградят или поставят стелажи. По този начин най-пълно би се използвала кубатурата на помещението. Ако ли не, си набавете щайги. Те се нареждат във височина, до 2 м – 10 бр. Разбира се, преди това щайгите трябва да са старателно измити и фумигирани.

Гроздето се почиства и измива и се нарежда в щайгите. Внася се в помещението, като „зареждането” на стаята трябва да приключи до вечерта. Спрямо капацитета на помещението, на едно-две места по пътеката, която се оставя, се поставя върху лопата или ламарина сяра на прах, примесена със сухи хартийки.

Лози

Непосредствено преди окончателното затваряне на вратата и прозореца на помещението, сярата се запалва. Самото палене трябва да стане от по-далечната страна към изхода, за да не се получи задушаване на човека.

Подобно опушване със запалена сяра се извършва при всяко вземане на грозде от съхранилището. Ако сте поставили гроздето в края на сезона и създадената специфична газова камера не се нарушава прекалено често, то тя може да издържи до края на март.

Вино и грозде

Друг метод за съхранение на грозде у нас е известен като "суха чепка". Гроздовете се поставят в щайги, наредени на етажи. Между тях се оставят пътеки за движение или се окачват на предварително опънати телове. Избраното помещение предварително се дезинфекцира със серен двуокис или формалдехид.

През първите дни помещението се проветрява в сухи и хладни часове на денонощието, за да не загние гроздето. През следващите то се затваря добре, като излишната влага се премахва чрез хигроскопични съединения - калциев хлорид, негасена вар и др. Добре е влажността на въздуха да се следи с хигрометър или с термо-хигрограф. Тя трябва да бъде средно между 70 и 80%.

Ако не са ви нужни големи количества грозде, то малки такива можете да съхраните в шупливи материали, като сух пясък, коркови трици, дървени стърготини и др. Когато гроздето се постави в такива материали, то изпарението на водата намалява и свежестта на зърната се запазва за по-дълго време - до няколко месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest