gotvach.bg»Статии»Кулинария»Как да изчистим хладилника?

Как да изчистим хладилника?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Хладилник
Еко топки за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Еко топки за хладилник
9.50 лв.
Виж ››

Тъй като хладилникът служи за съхранение на продуктите, с които се храним, трябва да се спазват добра хигиена процедури, за да се избегне попадане на вредни бактерии и плесени в храната ни.

Почистването на външните части става толкова често, колкото е необходимо. Достатъчно е измиване със сапунена вода или подходящ препарат.

При почистването на задната част на хладилника трябва предварително да се изключи хладилникът. Там се натрупва много прах и трябва да се отстранява поне няколко пъти годишно.

Почистването става с обикновенна прахосмукачка с подходящ накрайник за тесни места. Това ще подобри условията за топлообмена и ще понижи разхода на електроенергия.

Почистване на хладилник

За хладилници, при които компресорът е външен, а не зад вътрешната стена, тази процедура е особено важна, тъй като натрупването на прах затормозява работата на компресора и дори може да доведе до възникване на проблеми.

Преди почистването на вътрешната част на хладилника, той трябва да се изключи от захранването и всички продукти да се извадят от него.

Ако хладилника не е с NoFrost система, трябва предварително да се размрази и фризерната му част. Препоръчва се почистването на хладилната част да бъди минимум 3 пъти месечно.

Почистването на хладилника може да стане с вода, в която е добавена сода за хляб - 1 супена лъжица на 1 литър вода. Содата, освен че ще направи повърхностите идеално чисти, ще премахне и бактериите. Гумените уплътнения и изпарителят се почистват само с топла вода.

Трябва да се внимава при почистването на хладилника да не попадне вода в терморегулатора или в системата на лампата. Измитият хладилник се избърсва отвътре и отвън със суха мека кърпа.

За премахване на неприятни миризми в хладилника, след почистването се слага парче прясно нарязан лимон, чаша със сода или оцет или просто парче обикновен хляб.

Ако миризмата е твърде силна, вътрешната част на хладилника се избърсва с кърпа, натопена във вода и малко оцет.

Разбира се може да се използват и специално създадени за целта ароматизатори и въгленови филтри.

Виж още:

- как да размразим хладилника;

- защо хладилника прави лед;

- защо бръмчи хладилника;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest