gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на червено цвекло

Съхранение на червено цвекло

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Червено цвекло
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Едно от основните неща за нормалното хранене през зимния период е съхранението на зеленчуци. То трябва да се извършва при условия, които потискат интензивността на дишането и изпарението на водата.

Най-важните фактори, влияещи върху процеса на съхранението на зеленчуците и неговата продължителност, са температурата и влажността на въздуха. Освен това от изключително голямо значение са подходящата подготовка и поставянето в подходящи за съхранението им условия.

Когато ще се консумира през лятото, червеното или както още се нарича – салатно цвекло, се изважда 60-70 дни след поникването, когато кореноплодите са с диаметър 3-4 см. Съхранява се вързано на връзка. През есента се изважда преди трайното понижаване на температурите под -2, -3 С, накъде към края на октомври - началото на ноември. Листата му се отрязват до 1 см над челото.

Салатно цвекло

През зимния период червеното цвекло се съхранява с изрязани до челата листа, сортирано, чисто, но немито. Избраните екземпляри са здрави, без механични повреди, неполивани и неторени непосредствено преди съхранението.

За съхранение най-подходящ е плитък ровник. От външната страна главите се нареждат с челата навън, а от вътре - свободно. Това става на 5 реда пирамиди, височината на които не трябва да надвишава 40-50 см Ровниците се покриват с 10-15 см почва.

Когато температурите се понижат, отгоре се покрива със слама, а по-късно - отново с 20-25 см почва. Получената почвена покривка трябва да е около 40 см дебела. В подобни ровници червеното цвекло може да се съхранява от края на октомври до края на март.

Друг вариант за съхранение е този в изба. Нареждането на кореноплодните отново става в пирамида. От външната страна се нареждат с челата навън, като върху всеки ред се насипва умерено влажен пясък или лека почва.

Консервирано цвекло

Настилката под най-долния ред, както и тази върху най-горния трябва да е от пясък с дебелина около 5-6 см. Избраната изба или маза трябва да е хладно помещение без замръзване и с висока въздушна влажност.

Червеното цвекло може да се съхранява и консервирано.

Консервирано цвекло

Необходими продукти: Червено цвекло

За маринатата: На 1 л отвара от червено цвекло - 2-3 с.л. захар и 1/3 ч.л. лимонтузу, 1 пъпка карамфил, 2 зрънца ароматен пипер, 1 с.л. сол

Начин на приготвяне: Избират се само най-малките кореноплодчета. Листата и дръжките се премахват, с помощта на четка цвеклото и се измиват под струя студена вода. Слагат се в тенджера и се варят до пълна готовност. Отварата се прецежда през 4 слоя марли и се съхранява, а сварените кореноплодчета се слагат в студена вода за 20 минути. Когато изстинат, кожицата им се отстранява.

Почистени и обелени, кореноплодчета се слагат в стерилни еднолитрови буркани. Заливат се с маринатата догоре, затварят се със стерилни капачки и се стерилизират в продължение на 20 минути. След това бурканите се изваждат и обръщат с дъното нагоре до пълно охлаждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest