Месо от акула
Meso Ajkule

Месо от акула

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56416413k
Месо от акула
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Месо с вкус на опасен морски хищник – това е месото от акула. Несъмнено вкусът на месото от акула може да не допадне на мнозина, но определено си заслужава да се опита.

Състав на месо от акула

Месото от акула съдържа пълноценни белтъци, малко количество мазнини, минерални вещества. То осигурява достатъчно количество витамин А, но не е добър източник на витамини С, Е, К и D, които изцяло липсват.

Месото от акула е богато на минерали, като калций, фосфор, калий, натрий, омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Аминокиселинния състав също е много богат – изолевцин, левцин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина. Естествено месото от акула съдържа живак и тежки метали в големи количества.

Избор и съхранение на месо от акула

За никого не е тайна, че най-вкусна е прясната жива риба, но много често това е почти невъзможно. Въпреки това, когато избирате риба тя трябва да има свежа, приятна и леко солена миризма.

Готовите филета от акула трябва да са полупрозрачни. Сухите, матови и с пожълтели краища филета не са за предпочитане.

Избирайки охладено месо, трябва възможно най-бързо да занесете рибата вкъщи. Никога не бива да се оставя извън хладилника, особено през горещите летни месеци.

По възможното трябва месото от акула да се приготвя в деня на закупуването. Ако това не е възможно, съхранявайте го добре измито и подсушено, поставено в полиетиленово фолио, в най-студената част на хладилника.

Ако решите да съхранявате месото от акула във фризера, периодът на съхранение е не по-дълъг от 3-4 месеца.

Готвене на месо от акула

Редица кулинари твърдят, че месото на леопардовата и сивата акула, както и на акулата–лисица е с най-добри вкусови качества. Едни от най-големите консуматори на тази морска храна са японците.

Освен това месо от акула е сред предпочитаните рибни ястия в Латинска Америка, Австралия и Африка. В Италия месото от акула е част от различни рибни салати, а в Китай поднасят филето от акула със задушени бамбукови кълнове.

Акулско месо

В зависимост от географската ширина, месото от акула се поднася в различна форма. На много места в света се предлага приготвено и овкусено, както останалите морски храни. В Исландия например, месото от акула най-често се поднася сушено. Така се харесва както на местните жители, така и на туристите.

Кулинарите приготвят най-често панирано филе от акула или акула на скара. Трябва да се поднася с подходящ дресинг, защото е сухо. Препоръчва се да се накисва в мляко преди топлинната обработка, защото нерядко има дъх на амоняк.

Ползи от месо от акула

Акулата принадлежи към групата на полутлъстите риби, които съдържат 5 до 10% мазнини. В състава на месо от акула се откриват важни пълноценни белтъци с балансиран аминокиселинен състав и висока усвояемост. Това месо притежава богат комплекс от минерални вещества.

Необходимо е да се обърне внимание на хрущяла от акула, за който се твърди, че притежава качества, характерни за имуностимулаторите, както и редица терапевтични превантивни свойства.

Вреди от месо от акула

Трябва да се отбележи, че в основното меню на акулата се включват калмари, малки риби и планктон, което означава, че акулите са един своеобразен филтър за морската вода. Това носи своите негативни последици, защото месото им съдържа голямо количество живак и течни метали.

Експерти от европейската администрация по хранене и здравеопазване съветват населението да ограничи и дори да избягва приема на месо от акула, защото приемът на живак може да доведе до нарушение в окислителните процеси на организма.

В резултат от това може тежко да се засегнат сърдечно-съдовата, отделителната и централната нервна система.

В САЩ експертите по хранене предупреждават бременни жени и онези, които искат да забременеят, кърмачките и малките деца да не консумират месо от акула именно заради високите нива на живак.

Ако все пак сте любопитни да опитате този морски деликатес, можете да изпробвате някои емблематични рецепти с акула, след които:

- акула на фурна;

- акула с картофи;

- акула с мляко;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес