Украси за салати
Salad Decorations
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Украси за салати

Украси за салати

Салати
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

И най-вкусното ястие се нуждае от някаква украса, за да бъде наслада не само за стомаха, но и за очите. Всъщност украсата на ястия, каквито и да са те, никак не е лесна. При малко повече въображение и желание обаче всеки може да се научи.

Така нареченият карвинг изкуство изисква голямо търпение и постоянство - карвинг елементите изглеждат много ефектно. Като за начинаещи, обаче, няма да се потапяме в сложните форми, а ще започнем с нещо съвсем лесно.

1. Роза от домат – нужен ви е малък нож, с който започвате внимателно да белите кората на домата. Започнете от върха на зеленчука и забелете капаче, след което се движете надолу по домата в спираловидна форма. След като изрежете лентата от кората на домата, единственото, което трябва да направите, е да следвате извивката на кората – започнете да навивате, като трябва да внимавате да не натиснете прекалено много, за да не смачкате кората.

Украси за салати

Започнете от края на лентичката домат, за да може, след като навиете розата, да използвате капачето като подложка на розата. За да стане по-цветна украсата, можете да сложите свежи зелени листенца от някаква подправка до нея.

2. Следващото предложение е да си направите украса с друг много популярен и обичан зеленчук – краставицата. Ветрилото от краставица се прави лесно и става наистина ефектно. Нужна ви е краставица, която предварително сте измили, както и остър нож, който по възможност да не бъде с голямо острие. Първо разделете краставицата по дължина на две.

Ленти краставица

Сложете половинката върху дъска и започнете да прорязвате парчето зеленчук на парченца с дебелина около 1.5 мм. Не бива обаче да прорязвате до края – в основата си оставете парченцата свързани. След това нарежете половинката краставица – разделяте я на нечетен брой парчета – например 9 и отрязвате до края. Следва да вземете парчето зеленчук и през резен да започнете да завивате навътре като се опитвате да подпъхнете в основата. По този начин ще се получи ветрило, което е подходяща украса за всякакви салати.

3. Ако пък предпочитате по-различна украса – направете си снежни човеци с помощта на картофено пюре или сирена. Ако си изберете сирене, трябва да имате предвид, че в употреба ще влезе не само саламурено сирене, което трябва да се настърже, но и някакви по-меко, например крема сирене. Освен това са ви нужни и масло, зеленчуци за оформяне на лицата и малко майонеза.

Смесвате настърганото сирене с кремата и започвате да правите топчета, които са с различна големина. Слепвате ги с помощта на майонеза, а после изрязвате от други зеленчуци очи, устичка, шапка и пр. За ръце можете да използвате зелена подправка – копър или магданоз, очите да са от маслини, а устата от парченце пипер или морков.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest