Палмово масло
Palmino UljePalm Oil

Палмово масло

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Палмово олио
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Дълги години палмовото масло се слави като здравословна растителна мазнина. Това е така до момента, в който учените разкриват, че сиренето и млякото, които хората консумират са с голямо количество палмово масло.

Започват по-задълбочени проучвания, а мненията са твърде противоречиви. Някои смятат, че то е изключително вредно, други му приписват ползи. Каква обаче е истината? Да го консумираме или не?

Палмовото масло се добива от плода на палмата Elaeis guineensis, която се среща в Югоизточна Азия, Южна Америка и Африка. Естественото състояние на палмовото масло е полутвърдо.

В Полинезия палмово масло се използва от хилядолетия, а се предполага, че хората са го консумирали още преди 5000 години. Въпреки това индустриалното му производство започва едва в средата на 90-години в Малайзия.

Твърдото му състояние е познато като палмов стеарин, а течното – палмово олио. Палмовото масло има червено-оранжев цвят, ненатрапчив мирис и вкус.

Състав на палмово масло

Палми

100 г палмово масло съдържат 884 ккал, 100 г мазнини, от които голям процент заемат наситените мазнини – 1% миристинова киселина; около 44% палмитинова киселина; над 4% стеаринова киселина.

От полиненаситените мазнини има над 10% линоленова киселина; около 40% олеинова киселина. В палмовото масло няма въглехидрати и белтъчини.

Готвене с палмово масло

Палмовото олио, което представлява течната формация на палмовото масло се използва за пържене и подправяне на салати.

Много често се смесва с други растителни масла, чрез което се цели подобряването на качеството и понижаването на цената им. Палмовото олио е най-разпространеното олио в света.

Палмовият стеарин е ко-продукт на палмовото олио и е твърдата фракция на палмовото масло. Цената му е ниска и това го прави основен и евтин компонент на пекарски и сладкарски мазнини. Палмовият стеарин е най-използваната форма в хлебарството, сладкарското и производството на бонбони.

Остава твърдо при стайна температура и така дава възможност да се спазват всички тънкости на технологиите, особено при месенето на различни видове тесто. Палмовият стеарин не оставя сажди, не изгаря и не се пени при затопляне, защото почти не съдържа вода.

Производството на маргарин от палмово масло е много удобно, защото почти няма нужда от допълнително хидрогениране, поради естественото му полутвърдо състояние. Намира приложение за направа на сладолед, консервирани и сухи супи.

Ползи от палмово масло

Здравословните и диетични качества на палмовото масло предизвикват изключително противоречиви мнения сред учените. Едни го определят като много полезно, а други го зачеркват изцяло от менюто.

Палмово масло

Смята се, че полезните качества на палмовото масло се обуславят от съдържащите се в него коензим Q10, витамини А и Е, бета-каротин. Според някои изследвания, палмовото масло повишава добрия за сметка на лошия холестерол. Предпазва сърдечно-съдовата система и укрепва имунната система.

Вреди от палмово масло

Други учени застават на крайно противоположното мнение – палмовото масло увеличава лошия холестерол, предизвиква проблеми със сърцето, причинява затлъстяване и дори някои видове рак.

Привържениците на тази теория се обосновават с високото съдържание на наситени мастни киселини в палмовото масло. Те са три пъти повече от тези в олиото и зехтина. Друг повод за притеснение е масовото му използване не само в хранителната, но и козметичната индустрия.

Едни от последните проучвания посочват, че прекомерната и продължителна употреба на палмово масло може да повиши коронарния риск, както и да повиши холестерола.

Това означава, че употребата на палмово масло в хранителната промишленост трябва да се използва в контролирани и дори минимални количества.

За да се избегне прекомерният прием на палмово масло трябва да се четата етикетите на хранителните продукти, където според европейските изисквания трябва да са упоменати всички съставки.

В нашата страна все още съществува голям проблем с коректното етикетиране на хранителните продукти, което означава, че няма как да сме сигурни какво количество палмово масло поглъщаме. Тази несигурност естествено се изразява по отношение на повечето от продуктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Палмий Маслений
Палмий Маслений
14.08.2015 19:03
От "Осанна" до "Разпни го"! ...

Благодаря, разбрах всичко!
0
0
Име
Име
19.11.2014 23:53
След като изчетох всичко за палмовото масло, мога само да се смея
3
1