Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните специалитети от немската кухня

Най-популярните специалитети от немската кухня

AdminAdmin
Администратор
95442k
немска кухня

Немската кухня се отличава с голямо разнообразие на ястия от различни зеленчуци, свинско, птиче, телешко месо и риба.

Зеленчуците се приготвят главно варени и се използват основно като гарнитура – карфиол, зелен фасул, моркови, зеле, грах и всякакви други.

В немската кухня има много ястия от цели парчета месо – котлети, шницели, варено свинско руло, кървавица със стафиди, филе по хамбургски, бифтек по хамбургски. Ястията с дребно нарязано месо не се радват на голяма почит.

Характерна особеност на немската кухня е използването на различни видове колбаси. Популярни са братвустът и познатите по цял свят бели наденички – вайсвурст. Те се използват за приготвяне на основни ястия, предястия и различни супи.

Шницел

От десертите на признание се радват плодовите салати от нарязани на дребно плодове, поръсени с пудра захар и поляти с плодови сосове или сиропи.

Традиционно немските домакини приготвят мусове, всякакви печива с плодови сосове, сладолед. Десертите са гордостта на германците начело със световноизвестния ябълковия щрудел, тортите със сливи и извара, тортите от шоколад и орехи и всякакви кремове. Най-известен по света е чудния коледен щолен.

Щолен

Много са популярни и сандвичите с различни продукти – масло, кашкавал, салам, извара и риба. От супите широко разпространени са бульоните – с яйца, с ориз и домати, Крем супи се правят от грах, карфиол, от различни зеленчуци, а също така и с добавка от пилешко месо.

В някои райони на Германия са популярни хлебната и бирената супа. През зимния сезон немците предпочитат гъстите месни супи „айнтопф”.

За приготвянето на супа Айнтопф са необходими следните продукти: 1 литър месен бульон, 450 грама телешко месо, 800 грама консервирана царевица, 50 грама ориз, 3 глави лук, 3 с.л разтопено масло, 1 червена чушка, 30 грама целина, 1 връзка магданоз, кимион, индийско орехче, черен пипер и сол.

Месото се нарязва и се запържва в маслото. Добавя се нарязаният лук, запържва се и се залива с бульона. Вари се 15 минути похлупено.

Зеленчуците и зелените подправки заедно с целината се нарязват и се добавят в бульона заедно с ориза и царевицата. Оставят се 5 - 8 минути да врят под капак. Преди свалянето от котлона се посолява и се добавят подправките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest