Алицин
AllicinAlicin

Алицин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Алицин в чесъна

Алицин /Allicin/ представлява химическо съединение, което се съдържа главно в чесъна. Това е антибактериално противогъбично вещество, което обаче не присъства в чесъна в естественото му цяло състояние, когато е на прах, гранулиран или обработен по друг начин. Единствено в нарязаният или смачкан чесън има от това полезно химическо съединение.

Алицин се създава, когато два вида химикали, намиращи се в чесъна – алиин и алинейс, се смесят в процеса на кълцане.

Алицин се разпада с течение на времето /обикновено след 2 до 6 дни/. Унищожава се при готвене или в микровълнова фурна.

Източници на алицин

Както стана ясно, чесънът в нарязан или смачкан вид е най-мощния източник на алицин. Алицинът може да се открие и в специализираните магазини под формата на хранителна добавка.

Капсулите с алицин влияят благоприятно върху кръвното налягане, разширяват кръвоносните съдове и регулират сърдечната дейност. Освен всичко друго те стабилизират защитните сили спрямо вирусни и инфекциозни заболявания. Влияят върху обмяната на веществата.

Ползи от алицин

Чесън

Антибактериалното и противогъбичното действие на чесъна са в резултат на алицин. Частици от него вземат участие в реакции с червените кръвни клетки – еритроцитите.

От тази реакция се образува сероводород. Характерен за алицина е неприятния мирис, но той играе много важна роля във взаимодействието между клетките.

Алицин е естествен мощен антиоксидант, който намалява напрежението на стените на еритроцитите и на клетките, изграждащи кръвоносните съдове. По този начин той подобрява кръвообращението. На свой ред този процес води до намаляване на кръвното налягане.

Свежият чесън е много полезен, а миризмата му както привлича, така и леко смущава. Благодарение на своя химичен състав, алицинът осигурява повече кислород за жизнеността на органите. Той освобождава клетките от свободните радикали. С тях реагира сулфеновата киселина – продукт, получен при разпадането на алицина.

Благодарение на алицин, чесънът е едно от най-мощните очистителни средства на черния дроб. Само няколко скилидки чесън са способни да активират много важни чернодробни ензими, отговарящи за бързата преработка на вредните вещества в организма.

Антибактериалните и противогъбични свойства на чесъна са много полезни за усвояване. За целта си купете пресен чесън, нарежете го и консумирайте веднага. Колкото по-фино нарязан е чесънът, толкова по-голямо е количеството алицин в него.

Черен дроб

В сезона на настинките чесънът е една от най-полезните храни, с които човек може да си осигури имунитет по отношение на инфекциозните и вирусни заболявания.

И не забравяйте – за да освободите алицина, счуквайте или нарязвайте фино чесъна. Целите скилидки чесън няма да имат същите полезни качества.

Вреди от алицин

Тук ще се спрем на вредите на чесъна, тъй като той е основният източник на алицин. Въпреки че е толкова полезен, в някои ситуации не можем да разчитаме на алицин, набавен от чесън.

Чесънът не е подходящ в случаи на алергии към него. Той има кръворазреждащо свойство, поради което не бива да се комбинира с някои антикоагулантни лекарства.

Комбинирането му с естествени кръворазреждащи средства като витамин Е и гинко билоба също трябва да се прилага внимателно. Не бива да се консумира след раждане, преди или след операция. Противопоказен е при трудно контрулируем диабет и пемфигус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес