gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»БЧК започна раздаването на хранителни помощи

БЧК започна раздаването на хранителни помощи

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Раздаване на помощи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Българският червен кръст (БЧК) започна раздаването на хранителни помощи от Европейския съюз по програма "Разпределяне на храни от интервенционалните запаси на Европейския съюз". Финансирането на закупуването на хранителни продукти за социално слабите българи се осъществява със средства на Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Тази година общо 16 156 532 кг хранителни продукти ще бъдат раздадени на нуждаещите се граждани. 330 хиляди социално слаби граждани ще получат 47-килограмови пакети с 10 вида хранителни продукти, в това число ориз – 3 кг, брашно – 4 кг, захар – 5 кг, олио – 5 л, зрял фасул – 1 кг, леща – 2 кг, конфитюр – 2 кг, мед – 1.5 кг, картофено пюре 0.750 кг и вафли – 0.900 кг.

Хранителните помощи ще бъдат раздадени на два транша. Първият транш започна на 7-и октомври и ще приключи в края на месеца. Продуктите от втория транш ще бъдат раздавани от 2-и до 20-и декември.

Макарони

Всички хранителни помощи, които не бъдат разпределени в рамките на кампанията, ще бъдат предоставени на социални и психиатрични заведения по списък, който е изготвен от Държавен фонд Земеделие.

Официален старт на кампанията беше даден от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, изпълнителния директор на Държавен фонд Земеделие Васил Грудев и председателя на Българския червен кръст Христо Григоров. Пунктовете на БЧК ще отворят врати поетапно по предварително изготвен график.

Боб

Един от първите пунктове, който започна раздаването на хранителни помощи, беше този в София. Раздавателния пункт на БЧК, който се намира на ул. Данаил Николаев №8, ще подпомогне 1 195 души и ще разпредели общи 885 165 кг хранителни продукти.

Прави впечатление, че от пакетите с основните продукти липсват два от миналогодишните компоненти. Тази година поради провален търг няма да бъдат раздавани спагети. Няма да има и кафе, чието включване в миналогодишните хранителни помощи доведе до бурна полемика.

Изпълнителният директор на ДФ Земеделие Васил Грудев увери гражданите, че всички продукти, които са включени в хранителните помощи, са в срок на годност. Както заяви пред медиите: "От всеки един от складовете на БЧК, в който се складират продуктите, от всяка една партида, от всеки продукт са взети проби. Всички проби са чисти".

Грудев увери гражданите, че няма вероятност да се повтори скандалът от миналата година, когато над 90 тона некачествен боб с гъгрици беше включен в хранителните пакети за социално слаби. Доставчикът на некачествения боб - ЕТ“Фантастика 95 - Георги Цанков“, беше глобен от БАБХ с 130 000 лева.

Скандалната фирма беше спечелила общо 9 обществени поръчки за доставка на продукти, в т.ч. и за доставка на "луксозната инка" за социално слаби, с доставна цена от близо 20 лв./кг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest