Метионин
MethionineMetionin

Метионин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Метионин

Метионин е есенциална /незаменима/ аминокиселина. Той все още не е толкова известен, но за сметка на това е изключително мощен антиоксидант и враг на редица заболявания.

Заедно с цистеин метионинът е една от двете протеиногенни аминокиселини, в чиято химична структура на молекулата се съдържа сяра.

Метионин участва в състава на редица ензими и протеини, както и в синтеза на ДНК и РНК, което го прави жизненоважен за обновяването на клетките.

Ползи от метионин

Метионинът предотвратява мастната дегенерация и други увреждания на черния дроб, като по този начин предпазва мозъка, сърцето и бъбреците от затруднено кръвообращение. Поради това се смята, че метионинът притежава антисклеротично действие.

Какво съдържа Метионин

Според едни от последните изследвания тази аминокиселина понижава риска от рак на панкреаса. Синтезът на други две аминокиселини – цистеин и таурин, също зависи от наличието на метионин в организма.

Той подпомага процесите в храносмилателната система, има детоксикиращо действие по отношение на увреждащи агенти като олово и различни тежки метали.

Аминокиселината метионин намалява слабостта в мускулите и чупливостта на косата, действа благоприятно при хора с алергии към химически вещества и такива с остеопороза. Използва се за лечение на ревматизъм и токсемия при бременност.

Както споменахме, метионинът е много мощен антиоксидант. Това го прави важен фактор в превенцията на различни тумори. Той е отличен източник на сяра, която дезактивира вредните свободни радикали, предпазва от кожни и остеолизни промени, изразяващи се в разрушаване на костната тъкан без последващо заместване от друга тъкан.

Метионин е необходим за хора с аномалия на функцията на черния дроб и се изисква при синтез на колаген, белтъчини и нуклеинова киселина.

Метионинът действа благоприятно при жени, които приемат орални контрацептиви, защото засилва производството на естрогени. В същото време той понижава количеството хистамин в организма.

Това е особено полезно при хора, страдащи от шизофрения.

Когато нивата на токсичните вещества в организма се повишават, нуждата от метионин също нараства. В организма той може да се преобразува в аминокиселината цистеин, явяваща се прекусор на глутаиона.

Глутаионът е основен неутрализатор на токсините в черния дроб, от което става ясно, че метионинът успява да предпази този важен орган от увреждащото действие на токсичните вещества.

Източници на метионин

Храни с Метионин

Метионинът е незаменима аминокиселина и като такава, той не се синтезира в организма, а се набавя от хранителни източници. Най-високи нива на метионин има в храни като риба, млечните продукти, месо, ядки, боб, леща, чесън.

В повечето зеленчуци и плодове съдържанието на метионин е минимално. Тези от тях, които са с по-високо количество метионин, са грах, спанак и варена царевица.

Понеже организмът използва метионина за получаване на холин /храната за мозъка/, добре е да се приемат холин или лецитин, за да не намалява запасът от метионин в тялото.

Прием на метионин

Препоръчителната дневна доза метионин е 12 мг за телесно тегло. Тази доза се отнася за приеманите добавки с метионин.

Дефицит на метионин

Липса на Метионин

Резултатите от редица изследвания показват, че недостигът на метионин в организма води до натрупване на холестерол, косопад и атеросклероза.

Вреди от метионин

Метионинът трябва да се избягва от бременни или кърмачки, освен ако не е предписан от лекар. Неправилното превръщане на метионина от друга страна може да бъде опасно и дори да предизвика атеросклероза.

Необходимо е да се внимава и с дневните дози метионин, защото когато той е твърде много, тялото превръща част от него в хомоцистеин, който е опасен най-вече за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Вижте още полезна информация за Витамин U - S-метилметионин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес