Тирозин
TyrosineTirozin

Тирозин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Тирозин

Тирозин представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, която влиза в състава на протеините в човешкия организъм.

Обичайно тялото може да синтезира достатъчно тирозин, като преобразува друга аминокиселина – фенилаланин. Тирозинът винаги присъства – в добавките, храната, дори и в някои напитки.

При определени заболявания като фенилкетонурия синтезът на тирозин не е възможен и той преминава в групите на есенциалните /незаменими/ киселини и задължително трябва да бъде приеман под формата на добавки или от хранителните източници.

Тирозинът поддържа нормалните функции на щитовидната, хипофизната и надбъбречната жлези, както и образуването на белите и червени кръвни телца.

Той има изключително важна роля за стимулирането и регулирането на мозъчната дейност. Има способността да подобрява настроението и да стимулира отделянето на хормоните епинефрин и допамин.

Ползи от тирозин

Морски дарове за източник на Тирозин

Тирозинът влиза в състава на повечето протеини в тялото. Освен това той е изходно вещество, от което човешкият организъм произвежда катехоламини или невротрансмитери – хормони, които участват в провеждането на нервния импулс в нервната система.

Смята се, че тирозинът намалява нивата на стрес в тялото. Това се отнася и за стреса, който тренировките предизвикват в тялото. Той намалява депресия, тревожност и умствената умора.

Тирозинът повишава бдителността; помага за намаляване употребата на кафе; ускорява възстановяването след тренировка; помага за повишаване интензивността на тренировките; предпазва от претрениране.

Тирозинът е важна киселина за поддържането на висок метаболизъм. Когато хората намалява калорийния прием по време на диета, намалява и производството на тирозин, необходим за синтеза на натуралните стимуланти на метаболизма.

В резултат на това се наблюдава забавяне на метаболизма и изгарянето на мазнините става все по-трудна задача.

Вреди от тирозин

Тирозинът се съдържа в голямо количество храни и досега не са наблюдавани сериозни странични ефекти от употребата му, дори и в големи количества. Това важи за здравите хора.

Аминокиселина Тирозин

Само при малка част от хората, приемащи допълнително тирозин, са наблюдавани странични ефекти като безсъние и нервност.

Употребата на добавки с тирозин е напълно противопоказна при хора с меланома, с алергия към него и с вродени метаболитни заболявания.

Препоръчва се добавките с тирозин да се избягват при употреба на антидепресанти. Допълнителният прием на тирозин може да доведе до опасно повишение на кръвното налягане.

Източници на тирозин

Тирозинът се съдържа в естествено състояние във всички белтъчини от животински или растителен произход. Особено богати на тази аминокиселина са пуешко месо, тофу, морски дарове, кисело мляко, бобови растения като соя и фасул, риба тон.

Прием на тирозин

Чрез храната възрастният човек трябва да приема от 2.8 до 6.4 г дневно. При допълнителния прием чрез добавки обикновено се приема от 0.5 до 1.5 г на ден.

След поглъщането тирозин се усвоява в от организма в тънките черва благодарение на натриевозависим транспорт. След това се транспортира към черния дроб от кръвния поток.

Там тирозинът се включва в редица процеси. Онази част от него, която не се усвоява от черния дроб, се транспортира в редица тъкани чрез кръвоносната система.

Недостиг на тирозин

Дефицитът на аминокиселината тирозин може да стане причина за ниска телесна температура и ниско кръвно налягане, а при по-продължителен недостиг може да предизвика хипотиреоидизъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес