gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, съдържащи оксалати

Храни, съдържащи оксалати

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Шоколад
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Оксалатите са соли и естери на оксаловата киселина с основи. Тази киселина представлява най-простата двуосновна киселина и всъщност е безцветен кристал. На вид оксалатите също са безцветни. Именно те са причинителите на оксалатни песъчинки и камъни в бъбреците, пикочните пътища, пикочния и жлъчния мехур и жлъчните пътища, а рядко и в слюнчените жлези. Най-често тези камъни и песъчинки биват съставяни от калциеви оксалати.

Оксалатите нямат полезна функция за човешкия организъм. Те представляват чисто и простно отпаден продукт, който се отделя в черния дроб при преработката на белтъци.

Половината от тези вредоносни вещества попадат в организма чрез храната. Оксалати се съдържат в почти всяко растение, където изпълняват функцията на свързващи калция в неразтворими съединения, които се натрупват в листата и кората на растението и в последствие се елиминират при листопада. Именно по този начин растенията се освобождават от излишните калций и оксалати. Но не и хората.

Камъни в бъбреците

Предпоставка за образуването на оксалатни камъни и песъчинки, е честата употреба на храни, съдържащи най-вече калциеви оксалати. За да не станете тяхна жертва, е добре да избягвате храни с богато съдържание на оксалати.

Като богати на оксалати храни се определят: шоколад, лапад, спанак, коприва, киселец, смокини, картофите, ревен, ядки, зрял и зелен фасул, сливите, доматите и червеното грозде, студеният чай.

Учените обясняват, че тези така популярни продукти съдържат високи нива на веществото оксалат - химикалът, който води до образуването на малки кристали, направени от минерали и сол.

Червено грозде

За да се намали рискът, съветът е да се пият колкото се може повече течности. Питейната вода е най-доброто решение, но такова може да е и лимонадата, тъй като лимоните имат високо съдържание на цитрати.

Към неблагоприятното натрупване на оксалати в организма са предразположени главно мъжете. Рискът скача значително след 40-те години. Постменопаузални жени с ниски нива на естроген и тези, които са с отстранени яйчници, също са изложени на подобен риск.

Когато подобен проблем вече е налице, е добре освен да се избягват посочените храни, да се намали, но не и спре, приемът на сол. Месото също трябва да е в минимални нива. Добре е на тялото да се набавя достатъчно калций, тъй като той подпомага оксалатът да се абсорбира от тялото.

Генетично предразположените хора трябва да посетят лекар, за да проверят дали не произвеждат твърде много оксалати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest