Валин
ValineValin

Валин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Валин

Аминокиселините допълват основните фактори за доброто състояние на организма като витамините и минералите, като същевременно ги оптимизират.

Те са важна предпоставка за растеж, добро здраве и пълноценно функциониране на тялото. Ползите от аминокиселините са безброй, а една от най-важните аминокиселини е валин. Валинът е ценна аминокиселина, която действа стимулиращо.

Валинът е есенциална /незаменима/ киселина, която човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно, поради което трябва да се набавя от храната или различни добавки.

Осигуряването на валин от външни източници е задължително, с оглед жизненоважните функции, които той извършва в тялото. Валинът е основна аминокиселина в мускулния протеин.

Заедно с левцин и изолевцин, валин принадлежи към групата на т.нар. разклонено-верижни киселини. Името на валина произхожда от лечебното растение валериана.

Източници на валин

Леща

Сред едни от най-добрите хранителни източници на валин са рибата, пуешкото и пилешкото месо, леща и фъстъци. Той може да се набави и от хранителни добавки, които могат да се закупят от специализираните магазини.

Ползи от валин

Валинът има стимулиращи свойства по отношение на мускулната маса, растежа и възстановяването на тъканите, поради което е най-разпространен в мускулната тъкан.

Аминокиселината валин може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект. Благодарение на това той стимулира и повишава умствената енергия. Валинът поддържа азотния баланс в тялото.

Приеман в рамките на оздравителна диета или съпътстваща диета, валинът може да помогне за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, както и за увреждания на тези органи, които са причинени от злоупотреба с наркотици и алкохолизъм.

Аминокиселината валин помага при чернодробна енцефалопатия или други увреждания на централната нервна система. Валинът намира много широко приложение за предотвратяване на мускулна загуба при диабет.

Дефицит на валин

Пуешко

Дефицитът на валин може да увреди миелиновата защитна обвивка на нервите и по този начин да предизвика дегенеративни неврологични състояния.

При хора с нарушения в метаболизма на валин се наблюдава специфично заболяване, познато като синдром на Менкес. При това заболяване урината на болния започва да мирише на кленов сироп, което е предвестник на много тежки неврологични увреждания и дори кома.

Прием на валин

Повечето хора нямат проблеми при набавянето на валин с храната. Има случаи обаче, при които тялото не може да метаболизира правилно аминокиселините с разклонена верига и се стига до горепосочената болест.

Валин може да се приема под формата на хранителна добавка, но трябва да се използва в комбинация с другите аминокиселини с разклонена верига. Идеалната комбинация е 2 мг левцин и изолевцин на всеки грам валин.

Предозиране с валин

Завишеният прием на валин може да доведе до кожни раздразнения, а в тежките случаи дори халюцинации. Твърде много от тази аминокиселина в диетата пък може да създаде проблеми с черния дроб и бъбреците и да повиши нивото на амоняк в тялото.

Хората с бъбречни и чернодробни проблеми трябва да приемат аминокиселини под формата на добавки само под лекарско наблюдение, за да се избегнат нежелани усложнения. В противен случай опасността от проблеми е реална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес