Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Приятелите са виновни за наднорменото ни тегло

Приятелите са виновни за наднорменото ни тегло

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1228
Приятелите са виновни за наднорменото ни тегло

Американско изследване установи, че хората трупат повече килограми, когато се хранят в компанията на лакоми приятели.

Специалистите са установили, че сме склонни да се храним нездравословно, когато хората около нас консумират често такава храна.

Същото правило важи, ако попаднем в компанията на вегетарианци или хора, които следят с какво се хранят.

Резултатите от проучването са показали, че хора, които никога не си поръчват салати преди основното ястие, го правят, когато около тях има привърженици на здравословното хранене.

Приятелите са виновни за наднорменото ни тегло

Рефлексът на хората да следват примера на останалите се наблюдава и когато мнозинството си поръчва скъпи и изискани блюда.

Най-интересното обаче е, че сътрапезникът се чувства по-комфортно и повече харесва поръчаното ястие, когато прояви "солидарност" с останалите.

Ръководителят на проучването д-р Брена Елисън от университета в Илинойс отбеляза, че са изследвани хранителните навици на хора, които не се хранят вкъщи.

Доктор Елисън е категорична, че компанията, с която се храним, по безспорен начин се отразява на теглото ни.

Екипът ѝ е изследвал хранителните навици и менютата на ресторантите в град Стилуотър в щата Оклахома в продължение на три месеца.

Приятелите са виновни за наднорменото ни тегло

Наскоро изследване установи, че наднорменото тегло е един от най-сериозните социални и медицински проблеми на XXI в.

По повод на Световния ден за борба със затлъстяването председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяване - доцент Светослав Ханджиев, заяви, че затлъстяването е световна пандемия, която води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Тази тенденция нараства и сред децата, като последните проучвания показват, че българските деца са заели рисковото шесто място по затлъстяване.

За да се справи с този проблем в Медицинския университет в София се стартира проект, който набира лица с наднормено тегло и застрашени от диабет, като за период от три години ще бъдат подложени на безплатен медицински контрол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest