Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е сурими и за какво се използва?

Какво е сурими и за какво се използва?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сурими

Родината на сурими е югоизточна Азия. В превод от японски сурими означава измита и смляна риба. За пръв път сурими е направено преди около хиляда години в Япония.

Съвсем нормално е, че сурими е изобретено от японците, тъй като от векове рибата е техен основен хранителен продукт. Преди векове те установили, че рибата има много интересно свойство. Ако от прясна бяла океанска риба се направи кайма, а след това се измие и се отцеди, от този продукт може да се приготви вкусна храна с най-разнообразна форма.

В началото японците правели от сурими традиционни топчета или малки саламчета, които се наричат камабоко. До ден днешен приготвянето на камабоко е висша степен на кулинарното изкуство в Япония.

Камабоко

Постепенно японските готвачи разнообразявали рецептите от сурими и днес те са хиляди. Сурими няма нито ярко изразен вкус, нито собствена миризма.

В съвременната кулинария сурими се използва за имитация на различни видове морски дарове. За да е по-пълна приликата, се използват бои, ароматизатори и подправки.

Най-разпространеният продукт, който се прави от сурими, са рачешките рулца. Те не съдържат месо от раци, а сурими. Това винаги е написано върху опаковката. Има мит, че сурими се произвежда от отпадъци от производство на рибни консерви, но това не е така.

Рачешки рулца

Сурими представлява чиста риба, това е концентрирана рибна белтъчина, която е освободена от мазнини, кости, кожа, кръв и разтворими ферменти.

Най-често за производство на сурими се използва хек и минтай, а също така тихоокеанският сафрид и сардините. За сурими се използва само чисто рибно филе.

Освен рачешки рулца, които се използват като добавка към салати, макаронени изделия и пици, както и към ризото, от сурими се правят кралски скариди.

Когато избирате продукт от сурими, той трябва да изглежда апетитно, да е сочен и еластичен. Ако купите замразени продукти от сурими, никога не ги замразявайте повторно.

Това ще развали както вкуса, така и вида им. Можете да размразите продукти от сурими в микровълнова, но по-добре да ги оставите да се размразят на стайна температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest