gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Близалки-тоалетни възмутиха родители

Близалки-тоалетни възмутиха родители

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Близалка тоалетна
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

От няколко седмици в търговската мрежа в град Враца се разпространяват детски близалки с формата на тоалетна чиния.

„Сладкото“ изкушение се предлага на солената цена от 2.50-2.60 лева за брой и бързо се превърна в един от най-купуваните от учениците артикули, за ужас на техните родители.

Близалката е внос от Китай. Вносител на нестандартната пратка е софийска фирма, която е сред най-големите дистрибутори на сладки продукти в региона.

Лакомството е придружено от листовка на няколко европейски езика, което е сигурен знак, че „тоалетното“ изкушение се разпространява и в други държави в рамките на Европейския съюз.

Възмутени родители сигнализираха за скандалното детско лакомство в Областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Близалки

Всъщност тоалетната чиния е пластмасова и не се яде. Истинската близалка е оформена като четка за тоалетна и се използва, за да се „топи“ във възкиселия захарен пълнеж на тоалетната.

Последвалата светкавична проверка на инспекторите на ОД на БАБХ – Враца не е установила нарушения, нито от страна на китайския производител, нито от страна на вносителите или дистрибуторите.

В рамките на проверката на продукта са били обстойно изследвали съдържанието на аромати и оцветители. Лабораторни изследвания са потвърдили, че вложените във въпросното лакомство оцветители, стабилизатори и ароматизатори са одобрени и не могат да предизвикат алергични състояния у децата, които са консумирали тоалетното лакомство.

При изследванията са открити декстроза, захар, царевичен сироп, плодови киселини и стабилизатори, които надлежно са отбелязани върху придружаващия етикет.

Върху етикетите на близалките добросъвестно е отбелязано, че лакомството не е подходящо за дечица под 3 години, тъй като съдържат малки частици и има опасност от задавяне.

Въпреки възмущението на родителите WC близалката не представлява опасност за здравето на децата. Тя е просто поредната проява на лош вкус и нескопосано чувство за хумор, която се разпространява свободно в търговската мрежа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest