gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нарът пази сърцето от инфаркт

Нарът пази сърцето от инфаркт

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Нарове
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Нарът е в онзи списък с плодове, при чиято консумация здравето ни се подобрява значително. Плодът има формата на ябълка, но отвътре е съвсем различен. Той има тънка обвивка, под която се крият сочни семена с рубинено червен цвят, които са със полезния за здравето ефект.

Нарът е познат от хиляди години. Произходът му се търси в земите на днешен Иран и Афганистан. През годините той се е разпространил на далеч в Средиземноморието и на изток към Индия, Китай и Япония.

Нарът може да се консумира суров и под формата на сок. Вторият вариант често се използва като разредител на спиртни напитки и коктейли.

Една от основните ползи на плодът е функцията му да защитава сърцето, като свежда до минимум предразположеността към развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, вследствие на които може да бъде предизвикан инфаркт. Това се дължи на свойството му да разрежда кръвта.

Нар

По този начин се предотвратява образуването на плаки по стените на артериите, което гарантира оптимален приток на кръв към сърцето. Поради това си свойство нарът предпазва и от високо кръвно налягане, сърдечни атаки и натрупването на лош холестерол.

Дори добавките на базата на нар имат способността да поддържат кръвоносните съдове в добро здраве. Полифенолите, намиращи се в плода, предпазват артериите от отлагането на мастни вещества по стените им, което причинява втвърдяването им - водеща причина за инфаркт.

Освен това консумацията на плодове от нар се отразява благоприятно и на притока на кръв към други важни органи и системи в организма. Той е богат на антиоксиданти, като феноли, танини, защитаващи организма от свободните радикали, разрушаващи клетъчните структури, фактор за развитието на туморни образувания и рак. Редовната консумацията на плода предотвратява появата на артроза, инхибира ензима и ограничава риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Друго приложение на нара е като афродизиак. Смята се, че той въздейства на сексуалното удоволствие и плодовитостта и при двата пола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest