gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Сбогом на туршиите - заливат ни с фалшив оцет

Сбогом на туршиите - заливат ни с фалшив оцет

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Фалшив оцет
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Кажете сбогом на туршиите тази зима. Масово ни продават фалшив или негоден оцет. Това показаха проверките на инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). През месец октомври БАБХ извършиха 2104 проверки в цехове и складови бази на производители.

Всички областни звена на агенцията извършиха извънпланови проверки на производителите на оцет, след като в медиите бяха изнесени шокиращи данни, че ни продават разредена оцетна киселина и бои вместо натурални продукти.

В резултат на извършените проверки за унищожение бяха изпратени 119 816 литра оцет, в които са били открити вложени неразрешени от закона добавки. Част от негодният оцет е бил произведен в нелегални и нерегистрирани цехове.

Други 16 156 литра оцет са изтеглени от търговската мрежа. Те са върнати на производителите им за преетикетиране, защото етикетите им са съдържали невярна или подвеждаща информация.

Туршии

Върнатите са смяна на етикети партиди оцет да съдържали разредена синтетична оцетна киселина Е 260, но са били обозначени като натурален „винен“ и „ябълков“ оцет.

Данните изнесени от БАБХ показват, че най-големият производител на некачествен оцет е плевенската фирма „Веда“ АД. Плевенчаните са произвели повече от 10 тона оцет, в състава на който са открити неразрешени добавки. Близо половината от продукцията на „Веда“ АД е била произведена и предлагана в магазините под други търговски наименования – „Арте“, „Любекс“ и „Крина“.

Рекордьор-нарушител с 99 118 литра, т.е. почти 100 тона фалшив оцет, е друга плевенска фирма - ПВД ООД. Продукцията е била бутилирана и подредена на палети, готова да потегли към търговската мрежа, когато инспекторите от БАБХ са влезли на проверка.

Фалшивият оцет на ПВД ООД е бил с обозначен като „ябълков“, „винев“ и ябълков „Фиоре“. При направени анализи на съдържанието му е било установено, че въпросният оцет всъщност е бутилирана синтетична оцетна киселина Е 260. По притеснителното в случая са откритите неразрешени от европейското и българското законодателство добавки, които могат да бъдат потенциално опасни за здравето на хората.

Оцет

Сред останалите нарушители се откроява името на фирма „Винпром Дупница“, от складовете на която са били иззети 1387 литра синтетичен оцет, в който се били открити вложени неразрешени добавки.

Допълнителната проверка е открила още 3.3 тона оцет, готов за експедиция към търговските обекти в страната. Пълната ревизия на дупнишкия винпром е установила драстични нарушения на производствения процес и хигиенните норми.

Интересен факт е, че и тримата големи нарушители Веда АД, ПВД и Винпром Дупница са били залавяни и в миналото да произвеждат и пласират фалшив оцет. Трите фирми фигурират в „черния списък“ на ХЕИ, след като при масирана проверка през 2001 година са санкционирани за продажбата на разредена синтетична оцетна киселина Е260 за натурален оцет.

В хода на масираните проверки на БАБХ са били открити и два нелегални цеха във Варна, от които са били иззети около 6 тона оцет. Тези нарушители са били предадени директно на прокуратурата и срещу тях са образувани досъдебни производства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest