L-карнитин
L-CarnitineL-karnitin

L-карнитин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
L-карнитин

Карнитин или L-картнитин представлява аминокиселина, която човешкото тяло произвежда от аминокиселината лизин, като за това е необходимо наличието на витамини В3, В6, С, желязо и аминокиселината метионин.

За пръв път L-карнитин е изолиран като субстанция от месо през 1905 година от двама руски учени, които го кръщават с латинската дума за месо /carnis/. Химичната му структура обаче е установена през 1927 година. За първа официална употреба на карнитин в спорта се приемат Олимпийските игри през 1980 година.

Ползи от l-карнитин

Основната и най-важна функция на L-карнитин е да служи за пренасяне на мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат до митохондриите, където служат като гориво за енергия, необходима за тялото.

Това е нужно, защото мастните киселини много трудно могат да преминат тази мембрана, тъй като тя е непропусклива. Преминаването значително се улеснява, когато молекулата на мазнината се свърже с молекулата на L-карнитина. Предимствата и ползите на L-карнитина обаче не свършват дотук.

След като молекулата на мазнината бъде изгорена, от нея се получават различни отпадни продукти. В този момент L-карнитинът се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така става ясно, че действието на карнитина е двойно – вкарва мазнината в клетката и извежда ненужните продукти.

карнитин

Допълнителният прием на L-карнитин във вид на добавки е редовен спътник в редица диети за отслабване и тренировки, които са насочени към загуба на тегло. Благодарение на карнитина тялото гори мазнини, за да образува енергия; мускулната маса се съхранява, а болките след спортни занимания са много по-поносими.

Приемът на L-карнитин като хранителна добавка намалява млечната киселина в мускулите и подобрява издръжливостта на атлетите; намалява повредите на мускулите след тренировки; увеличава използването на мастни киселини от мускулите.

Освен за вътрешен прием, L-карнитин може да се използва и външно, като важна съставка на козметични продукти за отслабване, стягане и антицелулитна програма. Подобни продукти са отлично допълнение към здравословния хранителен режим и спортните дейности.

Източници на L-карнитин

Най-големи количества L-карнитин има в червеното месо, в по-малки количества се среща в млечните продукти, а най-малко има в плодовете и зеленчуците. Карнитинът може да се набави и от хранителни добавки.

Прием на L-карнитин

Тъй като за организма е необходимо да се адаптира към увеличен прием на карнитин, препоръчва се да се прави почивка между приема. Хубаво е да се пие 2-3 седмици и след това да се почива още толкова. След това приемът отново може да започне. Оптималните дневни дози са от 2 до 4 г.

отслабване

L-карнитинът действа 2-3 часа след приема. Затова най-хубаво е да се пие 2-3 часа преди тренировка. Необходимо е да се знае, че сам по себе си карнитинът не е хапче за отслабване, а по естествен път помага за нормализирането и подобряването на естествените процеси на горене в организма.

Дефицит на L-карнитин

Основните симптоми при недостиг на L-карнитин са понижена физическа издръжливост, по-бързо настъпване на умора, увеличено складиране на мазнини, повишени триглецириди в кръвта.

Причините за дефицит на L-карнитин в тялото са различни. Това могат да бъдат дефицит на микроелементите, необходими за синтез на карнитин; бременност и кърмене; нарушена чревна абсорбция; веганство и вегетарианство; заболявания като диабет, сърдечни заболявания, хипертиреоидизъм, бъбречна недостатъчност и др.

Вреди от L-карнитин

Сред най-често срещаните странични ефекти от прием на L-карнитин се изразяват в повишаване на кръвното налягане, ускоряване на пулса, треска и диария. Поради тази причина не бива да се превишават оптималните дневни дози и трябва да се спазва периодът на почивка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest