Изискани ордьоври от френската кухня
Exquisite Hors D'oeuvres from French Cuisine
Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Изискани ордьоври от френската кухня

Изискани ордьоври от френската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Плато Сирена

Думата „ордьовър” е френска. Буквално фразата „Hors d'oeuvre” означава „извън работата, извън основното", но в кулинарията носи смисъла на храната, която предшества основното блюдо на масата.

Ордьовърът обикновено е ястието предлагано в по-малки количества, понякога преди или след супата, когато хората следват някаква последователност в храненето, но винаги преди основното. С него се цели повишаване на апетита и нагласа към следващото ястие. В някои случаи пък се поднася, тъй като до сервирането на основното ястие може да измине дълго време.

Френските ордьоври биват както топли, така и студени. Като цяло френската кухня залага изключително много на сирената и морските продукти, поради което те присъстват в огромна част от ордьоврите. Ето най-изисканите от тях:

Студено плато от сирена

Необходими продукти: ананас, грозде, кашкавал, синьо сирене, сирене ементал.

Крокети

Начин на приготвяне: Продуктите се нареждат в голяма чиния за ордьоври и се поднасят.

Крокетите са типично френски ордьовър. Представляват парчета храна като кайма, сирене или зеленчуци, оформени в цилиндрична или плоска кръгла форма, покрити с галета и изпържени дълбоко.

Крокети с кашкавал

Необходими продукти: 1 п. къдрав чипс със сол (150 г), 400 г кашкавал, 4 яйца, черен пипер, галета за овалване, олио за пържене.

За соса: 200 г заквасена сметана, 1 връзка копър.

Начин на приготвяне: Чипсът се натрошава, а кашкавалът се настъргва. Разбъркват се добре с яйцата и черния пипер на вкус. От полученото се оформят малки крокети, овалват се в галета и се оставят да престоят в хладилник 30 мин. Пържат се на умерен огън, до получаване на загар. Крокетите се поднасят със сос от заквасена сметана и ситно нарязан копър.

Стриди

Пълнени стриди

Необходими продукти: 24 здраво затворени стриди, 1 малка глава лук, 2 лъжички магданоз, 20 г масло, 200 г сметана, 1 лъжица настъргано твърдо сирене, галета, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се изпържва с магданоза в масло до пожълтяване. Прибавя се сметаната и се вари 1 минути. След това се прибавят сиренето, 1 лъжица галета, черен пипер и сол. Ври няколко секунди, докато сместа се сгъсти.

Стридите се почистват с четка, отварят се и им се отстраняват мустачките. Връщат се в измитите раковини, нареждат се върху плоска тавичка и се заливат с приготвения сос.

Отгоре се поръсват с галета и се поставят за 2 минути под грил. Полученият ордьовър се поднася веднага, тъй като се втвърдяват при престояване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest