gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Газираните напитки увреждат бъбреците

Газираните напитки увреждат бъбреците

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1311
газирани напитки
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Данните на американски и японски учени показаха, че консумацията дори на малки количества от газираните напитки могат да се отразят негативно върху бъбреците.

Ряохей Ямамото от факултета по медицина на Университета в Осака и неговите колеги проведоха изследване, в което са се включили почти 8000 доброволци.

Те били разделени от специалистите на 3 групи, според количеството на газираните напитки, които пиели.

Газирано

В първата група били включени 1342 души, които признали, че изпиват по 2 бутилки от 0.3 литра газирани напитки.

Във втората група били причислени 3055 човека, които изпивали по 1 бутилка със същото количество газирана напитка.

А в трета група участвали 3579, които изобщо не пиели газирано.

В началото на проучването всички участници имали здрави бъбреци. Тестът продължил малко повече от 2 години.

През това време 10.7% от доброволците, които са пили не по-малко от две бутилки газирано на ден, са развили протеинурия - повишено съдържание на белтък в урината, което е симптом за патология на бъбреците.

При другите две групи заболелите от тази болест са значително по-малко - 8.4% при участниците, които не са пили газирани напитки, и 8.9% при доброволците, които са си позволявали да изпият по една бутилка.

Кола

В края на медицинския анализ се оказало, че хората, които пиели по 2 бутилки газирано на ден, необратимо са увредили бъбреците си.

Американският учен Аугустин Гонзалес-Висенте от Западния университет Кейс в Кливлънд провел подобен експеримент с гризачи.

Той установил, че дори незначителното количество фруктоза може да предизвика повишена чувствителност на бъбреците към ангиотензин ІІ - белтък, който регулира солния баланс.

Това може да доведе до реабсорбация на бъбреците и органите да започнат да поглъщат различни вещества от първичната урина.

Чрез негативното въздействие на газираните напитки учените си обясняват защо консумацията на царевичен сироп, съдържащ големи количества фруктоза и широко използван като подсладител, може да предизвика различни заболявания, включително диабет, бъбречна недостатъчност, хипертония и даже затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest