Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреден ли е белият шоколад?

Вреден ли е белият шоколад?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1226
Парче Бял Шоколад
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Въпреки че белият шоколад е богат на калций, той е прекалено наситен с мазнини, които не са здравословни и злоупотребата с консумацията му вреди на здравето.

Белият шоколад се приготвя предимно от какаово масло, захар и мляко. В него липсват достатъчно питателни вещества за разлика от млечните и натуралните шоколади.

Средно един бял шоколад съдържа 20% растителни мазнини, 14% мляко и 55% захар и други подсладители. Заради голямото съдържание на захар и мазнини е доста калоричен.

100 г бял шоколад съдържат 458 калории и 27.2 грама мазнини - 16.5 г, от които са наситени.

Бял Шоколад

Приемът на наситени мазнини допринася за покачване на теглото, завишаване на холестерола и ускоряване на процеса на плаковото отлагане по вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Консумацията на наситени мазнини може да доведе и до развитието на диабет тип-2, и редица сърдечно-съдови заболявания, начело с хипертонията.

В 100 г бял шоколад се съдържа 50.1 г рафинирана захар. Според специалистите за мъжете не е полезно да консумират повече от 36 г захар дневно, а за жените - 24 г захар на ден.

Превишаването на този дневен лимит води до затлъстяване, разваляне на зъбите и повишаване на триглицеридите в кръвта, което допълнително покачва риска от сърдечно заболяване.

Шоколад

Единственото нещо, с което белият шоколад е полезен за човешкия организъм е изобилието му на калций. Този шоколад се приготвя от големи количества мляко.

В 100 г от шоколада се съдържат 189 мг калций. Това прави белия шоколад един от най-стабилните източници на минерала. На всеки човек са необходими дневно 1000-1200 мг калций, за да функционира организмът му нормално.

Диетолозите препоръчват да се консумират по 1-2 парчета бял шоколад на ден, тъй като е добра алтернатива на натуралния шоколад, въпреки че натуралният е по-полезен за здравето.

Изследванията сочат, че консумацията на черен шоколад намалява нивата на кръвната захар и „лошия“ холестерол с 20%. Според учените антиоксидантите в какаото помагат на организма да използва инсулина по-ефективно за контролиране на кръвната захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest