Хранителни предимства на кокосовата захар
Nutritivne vrednosti kokosovog šećera
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителни предимства на кокосовата захар

Хранителни предимства на кокосовата захар

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кокосова захар видове
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Захарта е един от продуктите, които се явяват постоянен спътник в живота ни. Добавена в кафето и сладкишите, тя може да бъде открита и в повечето в храни в магазините. Тя е навсякъде.

Универсалната бяла захар, която повечето хора използват, се свързва с множество здравословни проблеми от напълняване до кариеси. И тъй като по-голямата част от захарта в света идва от захарната тръстика, заради големите площи, нужни за отглеждането ѝ, по този се нарушава екологичния баланс в природата и се разрушава биоразнообразието.

Една от най-подходящите алтернативи за замяна на бялата захар е кокосовата захар. Тя се извлича от цветовете на кокосовата палма. Това става, като сокът от цветовете се нагрява, за да се изпари водата в него, до получаване на гъст сироп.

Кокосовата захар е близка до вкус до друга алтернативна – кафявата захар. Тя обаче съдържа 4 пъти повече магнезий, 10 пъти повече цинк и 36 пъти повече желязо, в сравнение с нея.

Кокосовата захар представлява естествен пълноценен подсладител под формата на кристали. Вкусът ѝ не се различава от този на обикновената захар, но пък има нисък гликемичен индекс. Тя е напълно естествен продукт, който не се подлага на рафиниране, поради което не е и вреден.

Кокосова захар

Така кокосовата захар остава естествен източник на полезни хранителни вещества в натурален вид. Това е изключително рядко за подсладител, тъй като повечето от тях се подлагат на сериозна обработка и пречистване.

Kокосовата захар е естествено изсушен нектар, извлечен от цветовете на кокосовите палми. Получените кристали на цвят са от бледожълти до кафяви. Те са изключително богати на витамини от група В - витамини B1, B2, B3 и B6.

От минералите в тях най-добре са представени калият, цинкът, желязото и др. Смята се, че кокосовата захар има функцията да регулира нивото на инсулин в кръвта и предпазва от развитието на диабет.

В кулинарията кокосовата захар е пълноценна и равностойна за захарта, с която сме свикнали. Продуктите, които могат да се приготвят от цветовете на кокосовата палма са много. Друг такъв е и оцетът, приготвен от кокосовото мляко. Смята се, че той е най-полезният, в сравнение с произведените от други суровини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest