gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимства на рапичното олио

Предимства на рапичното олио

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Рапично Олио
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Рапичното олио е биологичен продукт, извлечен чрез студено пресоване от семенцата на био рапица. То се филтрира и обработва без каквито и да било химикали.

Рапицата е био суровина, за чието отглеждане се избират места далеч от трафика. Расте без наторяване с минерални торове и пестициди. Рапицата е продукт, който не е генномодифициран, а семената ѝ не се третират с химикали.

В последните години рапичното олио се използва все по-често. Това се обуславя от факта, че съдържа най-ниското ниво на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини.

От друга страна, рапичното олио съдържа големи количества мононенаситени мастни киселини. Те доказано намаляват нивата на холестерола в кръвта. В него има умерени нива на есенциални полиненаситени мастни киселини.

Био олиото е богат източник на витамин Е, омега 3, 6 и 9 мастни киселини. То е предпочитано, защото в него са изцяло запазени хранителните свойства на суровината.

Рапичното олио има много предимства. То намалява лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно действие върху организма. Освен това е доказано, че неговият екстракт има добро действие влияние върху косата, ноктите и кожата на човек.

Семена от Рапица

Освен всички други ползи, наскоро стана ясно, че олиото от рапица може да намали коремното затлъстяване, благодарение на съдържащите се в него мононенаситени мастни киселини.

При проведено проучване било установено, че при получаването всеки ден на четири седмици рапично олио и рапично олио, обогатено с олеинови киселини, тлъстините в областта на корема намаляват с 1.6%. За сравнение, подобни резултати не били отчетени при приема на което и да е друго олио.

Рапичното олио няма отявлен силен аромат. Поради това то лесно може да се съчетае с други аромати. Служи най-често за овкусяване на салати, за дресинг и като добавка към готовото ястие. Дозата е не повече от супена лъжица дневно.

Трябва да се има предвид, че рапичното био олио се използва само за директна консумация в сурово състояние и не търпи загряване и пържене. Съхранява се на тъмно и студено място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest