Как да съхраняваме различните плодове
How to Store Different Types of Fruits
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме различните плодове

Как да съхраняваме различните плодове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Цитрусови Плодове
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Съхранението на плодовете е особено важно за запазване на техните качества. Най-доброто съхранение, което може да запази максимално витамините и минералите им, е в хладилник в найлонови пликове. Те не се измиват предварително, а непосредствено преди консумация.

Това важи особено много за крехки плодове, като ягодите. Те се поставят неизмити в стъклена купа в хладилника и се покриват с надупчено фолио, за да не се запарват и да изгният. За по-дълго време плодовете запазват витамините си, като се замразят във фризера. Трайността им там е не повече от 10 месеца.

Плодовете могат да се консумират и през зимните месеци, направени на сладко, сок и др. Но не само. Вижте как:

Дренки. Те са често използван плод за приготвяне на сладка, пестил, компоти, безалкохолни напитки, както вино. Смятат се за особено полезни при всякакви простудни заболявания и стомашни разтройства. Също така могат да се съхраняват и сушени. За целта се използват плодовете както на диворастящите храсти, така и на културното растение.

Когато дренките се сушат на фурна, е необходимо първоначално температурата да бъде около 50 градуса. Тя постепенно трябва да се повишава до 70 градуса. Ако времето позволява, най-доброто сушене е на проветриво и сенчесто място.

Съхраняване на Боровинки

Трънки. Узрелият плод има високо съдържание на глюкоза, захароза, пектин и целулоза, както и биологично активно вещества. Най-адекватното съхранение на трънките е в прясно състояние. Плодът се бере, когато узрее напълно, но плодовете все още са твърди и покрити със синкав налеп.

Почиства се от примесите и омекналите плодове. Трънките се съхраняват насипани на тънък пласт в щайги, поставени в хладно и проветриво помещение. Така могат да се запазят до един месец. През този период в плодовете се извършват ферментационни процеси, вследствие на което омекват, стават по-сладки и тръпчивостта им намалява.

Бадеми. Те могат да се съхраняват за дълго, поради малкото си съдържание на вода. Не изискват нищо специфично.

Боровинки. Те имат богат лечебни и хранителни им качества, а сокът от тях действа стимулиращо на зрението. За да се съхранят за дълго, те трябва да се предпазят от изсъхване. За целта се заливат с вода, а когато времето се застуди, водата се излива и плодовете се оставят на студено да замръзнат. Така те запазват вкуса и хранителните си качества непокътнати.

Кестени

Касис. Типично за него е, че запазва витамините си и след продължително съхранение. Това става в прясно състояние. Набраните плодове се поставят в малки щайги по 2.5 кг, поставени в проветриво хладно помещение при температура 10-12 градуса по целзий.

Така могат да издържат до 2-3 седмици. За по-дълго съхранение касисът може да се постави в хладилника, при температура 0 градуса. За целта се поставя в буркани, които се проветряват през 4-5 дни за 15-20 минути.

Кестен. Тъй като не се консумира суров, кестенът на първо място се сварява или изпича. Така част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав вкус и аромат. От плодовете се приготвят пюрета, правят се пълнежи на пици, гарнитури към печено месо, както и за торти.

Кестените се съхраняват в прясно състояние. Преди да се поставят за съхранение, те се изсушават на слънчево и проветриво място. След това се насипват в големи сандъци или каци. Между тях се поставят пластове сухи кестенови листа.

Най-добрата температура за съхранение е 2-5 градуса. Може да се запазват и неолющени. Това става, като се примесят със суха песъчлива пръст и се държат в съдове на хладно и сухо място. По този начин могат да останат непокътнати от времето до пролетта.

Като цяло, повечето плодове могат да се съхраняват в прясно състояние, поставени на студено място. С времето обаче, те неминуемо ще започнат да загниват, в зависимост от вида си. Тогава вече са негодни за консумация и трябва да се изхвърлят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest