Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо колбасите могат да ни докарат рак?

Защо колбасите могат да ни докарат рак?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Колбаси
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Колбасите и най-вече пушеното месо са изключително канцерогенни, поради което и изключително опасни за здравето.

Според проучване, проведено през 2002 г., при хора, склонни да ядат животински храни, рискът от развитие на някои видове рак е три пъти по-висок, отколкото при тези, които предпочитат да се хранят с растителни и млечни храни.

Канцерогенните вещества, отделяни при преработка на месото, допълнително го товарят с вещества, способни да предизвикат рак на панкреаса, дебелото черво и хранопровода. Това се допълва от комбинацията им с определени месни и млечни храни.

Докато преди години тези твърдения бяха смятани по-скоро за недоказана теория, то днес няма никакво съмнение – съществува пряка връзка между възникването на онкологични заболявания и консумацията на колбаси. Интересно е да се отбележи, че рискът от развитие на болестта не е свързан с холестерола в месото.

Кренвирши

Проведено е проучване, в което участие са взели 190 000 души. Наблюдавайки ежедневните им хранителни навици е установено, че при тези, които злоупотребяват с кренвирши, салами и др., рискът да се разболеят от рак на панкреаса се увеличава с 67%.

В същото време при тези, които обичат свинско и червено месо, без да преяждат с пушени такива, рискът нараства до 50%.

Освен риск от онкологични заболявания се наблюдава и опасност от сърдечно-съдови заболявания и диабет при редовно хапване на наденички и бекон. Спрямо тези резултати, съветът, който може да бъде даден, е да се консумират повече домашни птици, риба, млечни продукти и яйца, от които няма подобна вреда за организма.

Пушени меса

От друга страна колбасите, които консумираме, са пълни с натриев нитрит, оцветителите и големите количества сол. Те са често използвани в месопреработването и повишават риска от рак на пикочния мехур с близо една трета.

От всичко казано дотук става ясно, че практичните и вкусни вакуумирани колбаси всъщност са същинска бомба със закъснител. Консерванти, огромни количества сол, нитрати – това са само част от нещата които поглъщаме, когато консумираме вакуумирани меса.

Съпоставката, която учените правят е, че ако един човек всеки ден яде хот дог или хамбургер, ще живее 20 години по-малко. Това е далеч по-опасно, отколкото ако пуши, но е вегетарианец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бай Хасан
Бай Хасан
22.01.2015 18:47
Ами накарайте ги да спрат да ги произвеждат бе !!! какво ми цитирате, че всички салами в магазина са канцерогени, всеки го знае. А кажете кой може да си произведе месо .......... има няма 20 % от хората, ама и те купуват. Тя държавата ни гнила - или Бойко или някой друг сополанин.. кво им чуват главите от политика , никой не може да каже. Иначе са майстори на краденето с държавни поръчки...
0
0