gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Трапеза и обичаи на Никулден

Трапеза и обичаи на Никулден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1314
Трапеза и обичаи на Никулден
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

На 6 декември православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, за когото се разказва, че с морските си чудотворства е спасил много моряци от смърт.

Българската православна църква почита Свети Николай като покровител на рибарите и мореплавателите, защото за него се смята, че е господар на морската шир.

Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.

Традиционно на Никулден на всяка трапеза трябва да присъства риба, която най-често е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Свети Николай.

Св. Николай - Никулден

Едно предание разказва, че веднъж, когато светецът пътувал заедно със свои спътници в една лодка, силните морски вълни пробили дъното на плавателното средство. Николай извадил от морето един шаран, с който запушил дупката в лодката, и така спасил всички пътници от удавяне.

Най-често на Никулден шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично ястие пълнен шаран в тесто е известно като рибник.

Когато почистват рибата, жените трябва да внимават люспите ѝ да не паднат на земята, защото се вярва, че човекът, който ги настъпи, ще умре.

Народната традиция на Никулден повелява обредният рибник и хлябовете се освещават в църква, а късове от тях се раздават на съседите.

По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст.

Тази кост - “кръхче” или “дъна”, се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от зли очи и уроки.

Никулденски шаран

Никулденската обредност има връзка и с коледарските и сурвакарски обичаи.

Така в Странджанско например след Никулден всички момци, които ще коледуват, отиват вкупом в дома на своя „станеник“ и тържествено го канят да поеме обредната си роля на водач на коледарската дружина.

Разгледайте всички

- рецепти за Никулден;

- пържен шаран;

- шаран в доматен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest