Gotvach.bg»Статии»Билки»Волски език

Волски език

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Волски език
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Волският език /Phyllitis scolopendrium/ представлява многогодишна папрат с късо коренище, от което излизат едри, кожести и дълги листа с къса дръжка. Коренището е плътно и в горната си част е покрито с люспи. Билката има зелен цвят, без миризма, но горчив вкус. Спорите на волския език узряват юли-август месец.

Волският език е един от най-разпространените видове от отдел Папратовидни в България. Расте по сенчести, влажни и скалисти места, главно в широколистни гори. Среща се до 1800 метра надморска височина. Освен у нас, волският език се среща в Южна, Западна и Централна Европа.

По-рано волския език се е прилагал в официалната медицина, но сега се използва само в народната. Листата на билката успокояват кашлицата и болката.

Състав на волски език

Във волски език са открити слузни и дъбилни вещества, както и свободни киселини като глутаминова и аспарагинова киселина. Волският език съдържа редица неидентифицирани съставки.

Използваемата част на волския език са листата без дръжките, които се събират в края на септември и октомври, когато спорите на долната част на листата са придобили кафяв цвят.

Растение Волски език

Избор и съхранение на волски език

Както споменахме, листата на билката се събират в края на септември и октомври. Изсушават се на сухо и проветриво място. Изсушената билка може да се закупи и от аптеки и специализирани билкови магазини за цена под 2 лв.

Ползи от волски език

Волският език има благоприятно действие при бронхити и трахеити, хроничен нефрит, болести на далака, застойни явления. Листата на волския език имат омекчаващо действие, успокояват болка и кашлица.

Имат известно противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Билката се използва при кашлица, бъбречни и жлъчни възпалителни заболявания, при гръдна жаба.

Народна медицина с волски език

Българската народна медицина препоръчва използването на волски език при воден плеврит, болести на далака, възпаление на бъбреците. 1 с.л. от билката се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша, 3 пъти дневно преди хранене.

Отвара от билката се приготвя, като 10 г сух волски език се заливат с 1 литър вряла вода, варят се 15 минути и се прецеждат. Отварата се приема топла, по 1 ч.ч. преди хранене.

Билка Волски език

Извлек от билката оказва силно успокояващо действие върху лигавицата на бронхите и трахеята. Втечнява храчките и облекчава дишането, потиска пристъпите на кашлица.

В резултат на дезинфекционното и противовъзпалително действие, възпалителните процеси в областта на дихателните пътища отшумяват бързо. Билката притежава пикочогонно действие и успокоява спазмите на вътрешните органи.

В немската народна медицина волският език се използва при хроничен ентерит. Под формата на чай билката се прилага при хроничен нефрит със силна албуминурия.

Вреди от волски език

При предозиране е възможно да настъпи чернодробно увреждане, затова се препоръчва билката да се приема внимателно и в препоръчителната дневна доза. Волският език може да причини алергичен дерматит.

Не бива да се приема от бременни, кърмещи жени и деца под 14-годишна възраст. Не се препоръчва на лица с бъбречна недостатъчност. Преди прием на отвари и запарки от волски език се консултирайте със специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес