gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Босилек - подправката на младостта

Босилек - подправката на младостта

Босилек - подправката на младостта
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Босилекът се използва много у нас – добре познат е и в народната медицина и в кулинарията. В Индия Ocimum sanctum е босилекът, който се смята за свещен и за който има много легенди.

Освен всички добре познати качества ново откритие сочи, че тази ароматна билка е и мощен антиоксидант. Според индийско проучване босилекът може да помогне на тялото да се преборва с процесите на стареене.

Резултатите от въпросното проучване са представени в Манчестър. Авторите на изследването установяват, че екстракт от босилек помага и предпазва от действието на свободните вредни радикали, а те са тясно свързани с процесите на стареене, съобщават учените.

Листа Босилек

Босилекът е известен най-вече със следните полезни свойства – укрепва имунната система, намалява значително нивата на стрес в организма, увеличава издръжливостта. Освен това ароматната билка понижава нивото на кръвната захар и предпазва от гастрит.

Босилекът много често се употребява за лечение на венците и зъбите, при хрема, рани, които заздравяват трудно и бавно, подходящ е също за облекчение на кожни обриви, отоци, гърлобол. Запарката от босилек успокоява проблеми със стомаха.

В него има голямо количество етерично масло от босилек – от там е и много наситеният и специфичен аромат. У нас босилекът е често използван не само за лечение на неразположения, но и като подправка – подходящ е за овкусяване на меса и на постни гозби. Само щипка от подправката е напълно достатъчна, за да придаде необходимия аромат на гозбите.

Според американски и японски учени розмаринът също може да бъде полезен по отношение забавяне процесите на стареене. Специалистите твърдят, че тази подправка оказва благоприятно въздействие върху работата на мозъка.

Розмарин

Учените смятат, че розмаринът предпазва мозъка от токсичните съединения, а освен това предпазва и от преждевременно остаряване. Причината е в голямото количество карнозна киселина, което съдържа розмаринът. Това откритие е особено полезно за хора, които страдат от болестта на Алцхаймер, допълват специалистите.

За да сте сигурни, че вкарвате достатъчно босилек в менюто си, хапвайте често салати с босилек, както и всякакви рецепти с босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest