gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Чудо! Продават телешки колбас без телешко месо!

Чудо! Продават телешки колбас без телешко месо!

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Телешки колбаси
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Очевидно Айнщайн не е бил съвсем прав, когато е казал, че само две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост. Всъщност има и трето – това е безскрупулната изобретателност на производителите и търговците.

По-внимателно вглеждане в етикетите на пресните колбаси разкрива неподозиранате възможности и напредъка на хранително-вкусовата промишленост. Редица фирми предлагат безпрепятствено в магазините пресни телешки колбаси, които са произведени от всичко друго, но не и телешко месо.

Пример в това отношение е телешкият колбас, който е производство на софийската фирма „Малевентум Марон“. В съставът на въпросния колбас има машинно обезкостено пуешко и/или пилешко месо, свинска и/или пилешка кожа, евентуално някакво говежда месо, вода, картофено нишесте и цял куп овкусители, ароматизатори, консерванти и нсякакви други Е-та.

В описанието на съдържанието са отбелязани и подправки, за които обаче не са уточнени какви са и в какви количества са вложени.

Внимание заслужават и изброените на опаковката Е-та. Телешкият колбас без телешко месо съдържа хранителен оцветител Е120, който съдържа кохенил, карминова киселина и други видове кармин. Консервант Е250 съдържа Натриев Нитрит.

Колбас

Специалистите коментират, че особено обезпокоително е наличието на натриев нитрит, т.нар. Е-250. Въпреки че е един от обичайните съставки на повечето малотрайни продукти на българския пазар, той е концерогенен.

Натриевият нитрит е особено опасен за бебета и малки деца. Влагането му в количества по-големи от 4 милиграма на 100 грама. Често обаче родните производители се презастраховат и влагат повече.

Друга практика на производителите е да влаган и червения оцветител Е-124 – Понсо. Той придава приятен и свеж розов цвят на колбасите, но води до хиперактивност при децата.

Телешки салам, произведен без телешко месо, е само един от примерите за некоректни производствени практики на българските производители. По-улегналите българи с „носталгия“ си спомнят за постните кренвирши без месо (разбирай рога, копита, кожа и т.н.)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
41
30
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
руби
руби
10.05.2015 11:29
И аз си купих такъв,но от друг производител. Това е практика напоследък. Спомням си един много стар български филм в който месокомбината се казваше,,четина и копита,, !
0
0